Bariere și oportunități după schimbarea legii partidelor, 22 martie, 18:00, The Institute

Legea partidelor politice a fost modificată în 2015 pentru a permite înființarea ușoară a unor noi formațiuni, cu precădere locale și județene. În schimb, au fost înăsprite condițiile de participare în alegeri și a fost introdusă o amenințare reală a radierii pentru lipsa de activitate electorală, ambele cu scopul de a evita o „inflație” de partide fără relevanță pentru cetățeni.

Pe 22 martie 2016 intră în vigoare hotărârea de guvern privind calendarul electoral, adică începe oficial perioada electorală. Nu am avut încă prilejul de a testa condițiile mai aspre de supraviețuire a partidelor nou înființate, dar constatăm că există piedici administrative în procesul de înființare.

Dintre cele peste 110 cereri de înregistrare, mai puțin de 20 de grupuri de inițiativă au parcurs întreaga procedură. În loc de maxim o lună, cum spune legea, procedura durează în medie patru luni și poate să ajungă la șase luni. Dincolo de birocrație, multe dintre grupurile civice active și cunoscute la nivel local, nici măcar nu au încercat să se înregistreze, evitând în continuare intrarea în politică.

Centrul pentru Inovare Publică în parteneriat cu Fundația pentru o societate deschisă  monitorizează aplicarea legii partidelor politice în cadrul proiectului Legea partidelor politice: bariere și oportunități. 

Proiectul se desfășoară cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu  Romanian-American Foundation şi Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.

Pe 22 martie, începând cu ora 18:00, vă propunem să vorbim despre barierele înființării unui partid politic, despre cum poate fi înlesnit acest proces. Dezbaterea are loc la The Institute, Str. Știrbei Vodă, nr. 101-106

Agendă

Moderator: Mircea Vasilescu, președinte, Fundația pentru o societate deschisă

Situația actuală- 50 minute

Adelin Dumitru, coordonator proiect, Centrul pentru Inovare Publică

Adelin Dumitru coordonează proiectul “Legea partidelor politice: bariere și oportunități” și în ultimele nouă luni a urmărit cu atenție procedurile la Tribunalul București și a realizat mai multe interviuri cu reprezentanți ai unor partide noi.  Adelin Dumitru va vorbi despre durata procedurii, punctele unde se întâlnesc blocaje, și va introduce Ghidul pentru înființarea unui partid.

Laurențiu Ștefan, consilier prezidențial, Administrația Prezidențială

Administrația Prezidențială, prin departamentul de politică internă condus de Laurențiu Ștefan, a mediat în 2015, cu relativ succes, relația dintre partidele politice și societatea civilă, contribuind la o formulă negociată a noii legi. Dorim să aflăm de la Laurențiu Ștefan dacă reforma clasei politice rămâne pe agenda Președintelui, o evaluare, inevitabil subiectivă, a progresului înregistrat până în prezent și așteptări pentru anii următori.

Codru Vrabie, membru, Politică fără bariere

Codru Vrabie este, printre altele, unul dintre cei mai activi membri ai campaniei Politică fără Bariere, care a reunit eforturile societății civile în timpul dezbaterilor privind noile legi electorale. A scris un ghid pentru înființarea unui partid și participarea în alegeri. De la Codru Vrabie vrem să aflăm în ce măsură crede că modificările din 2015 vor începe să aibă impact în viața politică și cum sau dacă vede o continuare a reformelor în domeniu.

Nicoleta Chiriță, coordonator program, Centrul de Resurse pentru Participare Publică

Nicoleta Chiriță coordonează programul de organizare comunitară al Ce-Re, probabil cel mai longeviv și cu cel mai mare impact program adresat grupurilor civice locale. Vrem să aflăm din experiența Nicoletei Chiriță de ce grupurile civice (nu) sunt interesate de implicarea în politică, dacă au luat în calcul înființarea unor partide și ce așteptări putem avea din această direcție.

Laura Andrei, președinte, Tribunalul Municipiului București

Laura Andrei este președintele Tribunalului București. Vom discuta alături de Laura Andrei despre cum pot fi înlesnite procedurile de înregistrare a noilor partide, despre termenele prevăzute de legea și numărul de zile care trec în realitate pentru înregistrarea unui partid, despre documentele solicitate pentru depunerea dosarului, care nu sunt menționate explicit în lege.

Experiențe directe- 30 minute

Reprezentanți ai comitetelor de inițiativă pentru înființarea de noi partide, membri ai partidelor înființate după modificare legii și reprezentanți ai grupurilor civice vor vorbi despre dificultățile pe care le-au întâmpinat în procesul de înregistrare și despre motivația de implicare în viața politică.

Membrii partidelor nou înregistrate vor avea la dispoziție între 3-5 minute per partid  pentru expunerea propriilor experiențe legate de procedurile de înființare, care sunt momentele dificile, la ce anume trebuie să fie atenți cei ce vor să facă același lucru.

Dezbatere- 40 minute

Toți participanții sunt invitați să contribuie cu opinii și recomandări, încercând să răspundă la întrebările puse în discuție.

 

Participarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Vor avea prioritate participanții înregistrați. În cazul în care numărul de participanți înregistrați depășește numărul de locuri, organizatorii vor realiza o selecție a participanților.

Pentru înregistrare, vă rugăm să completați următorul formular (timp de completare: 1 minut):

Formular de înregistrare