Schimbarea legislației electorale „noaptea ca hoții” – o abatere gravă de la regulile democrației liberale

Solicităm Avocatului Poporului să ridice excepția de neconstituționalitate pentru Ordonanța de Urgență a Guvernului privind modificarea legislației electorale, adoptată în ședința din data de 4 februarie 2020.

Guvernul României a anunțat adoptarea unei Ordonanțe de Urgență (OUG) ce modifică legislația electorală. Aceasta nu a fost în dezbatere publică, intenția unei astfel de reglementări nici măcar nu a fost anunțată, iar textul final nu este public. Este inacceptabil ca cetățenii să afle despre aceste schimbări direct din Monitorul Oficial, cu doar câteva luni înainte de alegeri.

Situația este agravată de faptul că adoptarea s-a făcut cu doar o zi înainte de votul unei moțiuni de cenzură, care are toate șansele să anuleze legitimitatea Guvernului. În aceeași ședință, Guvernul a adoptat nu mai puțin de 25 de ordonanțe de urgență, majoritatea cu un text necunoscut publicului, încălcând astfel principiul separării puterilor în stat.

Chiar dacă între prevederile propuse prin OUG se găsesc prevederi cerute de societate, cum este spre exemplu creșterea numărului de parlamentari pentru Diaspora, acest lucru nu justifică încălcarea cu bună știință a deciziilor Curții Constituționale și a recomandărilor de bună practică ale Comisiei de la Veneția. 

Pretextul folosit de Guvern este absența unor prevederi explicite privind alegerile anticipate în legea electorală. Acest lucru este fals: orice lectură cu bună credință a Legii nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente duce la concluzia că prevederile acesteia se aplică întocmai, indiferent dacă este vorba de alegeri la termen sau anticipate.

Politicienii trebuie să înțeleagă că stabilitatea legislației electorale este un principiu superior dorinței, uneori legitimă, de îmbunătățire a legii. Odată ignorat acest principiu, fiecare guvern, oricare ar fi acela, se va simți îndreptățit, pe viitor, să modifice legislația în funcție de propriile interese, în ajunul alegerilor.

Ordonanța de urgență înjumătățește termenele prevăzute de lege pentru alegerile anticipate. Întregul proces electoral ar urma să fie comprimat, ca și când alegerile anticipate ar avea un rang secundar. De fapt, alegem Parlamentul României pentru un mandat întreg de patru ani. Această decizie importantă poate fi marcată de stângăcii administrative și cu siguranță va fi influențată de limitarea dezbaterilor printr-o campanie electorală scurtată.

În fapt, pare că Guvernul Orban, aflat încă în funcție, încearcă să organizeze alegeri într-o manieră care să îl avantajeze, ignorând rigorile democrației liberale. Manipularea instituțiilor publice pentru un avantaj politic celor aflați temporar la putere este un derapaj iliberal, care amintește de manevrele Guvernului Grindeanu, în momentul adoptării OUG13. 

Solicităm Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituțională ordonanța de urgență, imediat după publicarea în Monitorul Oficial. Solicităm CCR să judece cu celeritate această speță, pentru a evita degradarea democrației în România.

(sursa foto: Hotnews.ro)

About Ovidiu Voicu 88 Articles
Ovidiu este membru fondator și director executiv al Centrului pentru Inovare Publică.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.