Partide politice noi

(sursa foto)

rgb_JPG-02

Modificările aduse de Parlament Legii Partidelor Politice (LPP), prin legea 114/2015, revoluționează modul de înregistrare a noilor partide. Oricare 3 cetățeni pot înființa un partid politic. Putem vorbi acum de partide locale, o oportunitate reală pentru grupuri civice de a se implica activ în viața politică a comunităților. Rămân sau apar noi bariere, dezavantajând sau împiedicând participarea partidelor mici. Pentru a evita radierea automată, un partid trebuie să depună candidaturi în minim 75 de localități, sau o listă completă într-un județ, la alegerile parlamentare. Pragul electoral rămâne ridicat, la 5%, iar generoasa finanțare publică nou-introdusă este condiționată de trecerea acestui prag.

Chiar și în aceste condiții, legea creează oportunități evidente pentru reașezarea vieții politice, cel puțin la nivel local.

Pentru a fructifica oportunitatea și a contribui efectiv la reformarea clasei politice, cetățenii trebuie să afle despre schimbări, să aibă încrederea de a le folosi și curajul de a depăși barierele.

Centrul pentru Inovare Publică își propune să contribuie la îndeplinirea acestor condiții, fără să fie influențat de orientare politică sau ideologie.

În perioada ianuarie- decembrie 2016, cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, prin proiectul „Legea Partidelor Politice : bariere și oportunități”, ne vom ocupa de :

  • Informarea cetățenilor despre noile oportunități oferite de Legea Partidelor Politice;
  • Monitorizarea implementării LPP pentru identificarea potențialelor bariere în calea dreptului la asociere politică.

Actualizăm permanent lista partidelor care se înregistrează la Tribunal aici.

Citește mai multe articole pe această temă!

 

Fondul pentru Inovare Civică este un program dezvoltat de:
fdsc

În parteneriat cu:

raf        trust

 

Sponsor:

raiffeisen

Centrul pentru Inovare Publică este în proces de notificare a Autorității Naționale de Supraveghere a prelucrării Datelor cu Caracter Personal în calitate de operator de date cu caracter personal.