Guvernul sabotează înregistrarea Diasporei pentru vot

Ministerul Finanțelor Publice a pus în dezbatere publică un proiect de Ordin de ministru în al cărui Referat de aprobare susţine că este „necesară identificarea în străinătate, la misiunile diplomatice/oficiile consulare ale României, a persoanelor fizice în scopul înregistrării acestora ca utilizatori ai serviciului «Spaţiul privat virtual» (SPV)”.

Momentul este ales cât se poate de prost. Ne aflăm în plină campanie de înregistrare a cetățenilor români din străinătate pentru vot, pe platforma votstrainatate.ro, deschisă de Autoritatea Electorală Permanentă. Până la 4 septembrie, doar 40.000 de români s-au înscris, dar numărul a crescut cu 10.000 în ultimele două zile. Perioada de înscriere se termină la 11 septembrie.

Din informațiile primite de la comunitățile de români din străinătate, unul din motivele pentru care cetățenii au rețineri să se înscrie este teama că AEP va furniza aceste date către ANAF, care îi va impozita abuziv. Atât instituțiile publice, cât și organizațiile societății civile, au dus campanii împotriva acestei idei.

În acest context, MFP vine cu acest proiect de ordin. Este o amenințare voalată la adresa românilor din străinătate, care se folosește de mitul ce deja circulă. Nu vă înscrieți la vot, că vă impozităm, acesta este mesajul indirect al Guvernului României către cetățenii săi din străinătate.

Având în vedere toate acțiunile anterioare ale Guvernului, nu credem că este o coincidență.

About Ovidiu Voicu 114 Articles
Ovidiu este membru fondator și director executiv al Centrului pentru Inovare Publică.