15 idei pentru guvernare deschisă

România este membră a inițiativei internaționale OGP (Open Government Partnership – Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă) din 2011. Între 2013 și 2016, prin Planurile Naționale de Acțiune, au fost progrese constante pentru deschidere guvernării: date deschise, acces la informații, implicarea cetățenilor. Lucrurile stagnează de la algerile din decembrie 2016, și putem vorbi chiar de regres în unele domenii, pe fondul instabilității politice și a acțiunilor iliberale ale actualei majorități politice.

În acest context, Guvernul a deschis consultarea publică pentru Planul Național de Acțiune OGP 2018-2020 (prima etapă: 14 aprilie-15 mai). Deși suntem mai degrabă pesimiști cu privire la intențiile și capacitatea actualei majorități politice, rămânem fideli principiului că o invitație la dialog nu se refuză. Până la urmă, este Guvernul nostru, al tuturor, indiferent cine l-a capturat pentru moment. Iar în spatele liniei politice, sunt funcționari care vor lucra în continuare pe aceste subiecte.

Prin urmare, am trimis un set de 15 idei de angajamente, pe care le-am dori incluse în noul Plan de Acțiune. Unele din ele reiau teme pe care le-am propus și la consultarea precedentă, din 2016. Altele sunt noi, rezultate fie din continuarea acțiunilor curente, fie din înțelegerea mai bună a unor realități sociale. Un criteriu important pentru noi a fost să fie subiecte pentru care, în caz că sunt acceptate, putem să oferim expertiză și ne putem asuma participarea la implementare.

Propunerile noastre sunt grupate în patru capitole: transparența sectorului publice, implicarea cetățenilor în procesul decizional, educație și cercetare, și date deschise și e-guvernare. Am inclus mai multe propuneri privind transparența companiilor: atât cele de stat, fie ele naționale sau locale, cât și cele private, dar care intră în relații de afaceri cu statul, prin proceduri de achiziții publice sau prin alocarea unor licențe de exploatare a resurselor naturale. În documentul anexat puteți citi în detaliu propunerile făcute.

[gview file=”http://www.inovarepublica.ro/wp-content/uploads/2018/05/propuneri-pna-2018-2020-centrul-pentru-inovare-publica-site.pdf”]

About Ovidiu Voicu 110 Articles
Ovidiu este membru fondator și director executiv al Centrului pentru Inovare Publică.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.