
Sâmbătă, 3 martie 2018, a avut loc Culture Hack, primul eveniment din București dedicat întâlnirii operatorilor culturali cu programatorii, cu scopul dezvoltării de aplicații digitale care promovează conținut cultural.
9 idei de proiecte propuse de operatori culturali din instituțiile publice și de operatori culturali privați, au fost transformate în website-uri sau aplicații mobile în intervalul ianuarie-martie 2018, 3 dintre ele fiind premiate.
Locul I a fost obținut de proiectul Poartă în hartă, propus de Ioana Zamfir, de la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi. Alex Morega, Mircea Toader și Dan Achim au lucrat la transformarea Hărții Școlastice, o piesă de patrimoniu a muzeului, într-o operă interactivă. Poartă în Hartă oferă informații istorice și geografice despre România, printr-un click pe un Info Touch care va fi amplasat lângă harta expusă în muzeu, dar și online.
Locul al II-lea a revenit proiectului Focus Muzeu, inițiat de Oana Enășel de la Muzeul Județean de Artă Centrul Artistic Baia Mare. Programatorii Anca Negulescu și Mircea Șerdin au creat o aplicație care permite muzeului din Baia Mare să colecteze informații despre vizitatori într-un mod rapid, automatizat. Dacă până acum angajații notau țara de proveniență a vizitatorilor, vârsta, într-un registru, pentru ca mai apoi datale să fie introduse manual într-un centralizator online, de acum, aplicația le va permite să afle într-un minut, informații despre fiecare vizitator care va bifa câteva câmpuri în aplicație.
Pe locul al III-lea s-au clasat Ion Orins și Paul Bricman, doi liceeni care vor să schimbe experiența vizitei la muzeu, cu proiectul Cultura în realitatea virtuală. Aplicația oferă tururi ale instituțiilor culturale în realitatea virtuală. Fiecare spațiu cultural care se accesează prin intermediul aplicației lor este însoțit de un ghid audio, care aduce informații despre expoziția, opera culturală pe care vizitatorul o accesează.
Membrii juriului au fost: Andrei Nicoară, Larisa Panait (Guvernul României), Cristina Cotenescu (Ministerul Culturii și Identității Naționale), Norma Nițescu (Ambasada Olandei), Bogdan Ivănel (Code4Romania), Claudia Iordache (Centrul pentru Inovare Publică)
Valoarea celor 3 premii a fost de 2500 de Euro.
Culture Hack a fost organizat de Centrul pentru Inovare Publică, în parteneriat cu Guvernul României, Ministerul Culturii și Identității Naționale și finanțat de Amabasada Olandei în România.