65 din 87 de partide politice riscă radierea dacă nu participă la alegerile parlamentare

Legea partidelor politice dă cu o mână, dar ia cu alta. La prima vedere, e ușor să faci un partid politic: este nevoie de doar 3 membri fondatori . Dar dacă nu ai o activitate susținută în alegeri, la fel de ușor, partidul poate fi radiat. Legea este clară în ce privește condițiile de activitate. Partidul trebuie să desemneze candidați, singure sau în alianță, la cel puțin una din două alegeri succesive, locale sau parlamentare, în minimum 75 de circumscripţii electorale în cazul alegerilor locale, respectiv o listă completă de candidaţi în cel puţin o circumscripţie electorală sau candidaţi în cel puţin 3 circumscripţii electorale, în cazul alegerilor parlamentare.

Anul 2016 are două runde succesive de alegeri. Tocmai au trecut cele locale, urmează cele parlamentare. În Registrul Partidelor Politice sunt înscrise 87 de formațiuni. Dintre acestea:

 • doar 16 au îndeplinit criteriul de activitate pentru alegerilor locale (75 de circumscripții, adică localități și județe);
 • alte 6 partide au fost înscrise după data alegerilor, deci mai au o șansă peste patru ani;
 • toate celelalte 65 de partide trebuie să depună liste de candidați la parlamentare sau pot fi radiate. Dintre acestea, 41 au participat la alegeri, deci sunt active.

Sunt voci care spun că acest criteriu al radierii este unul prea restrictiv, chiar neconstituțional. E posibil ca un partid în pericol de radiere să atace decizia și să ridice o excepție de neconstituționalitate. Dar până atunci, să vedem situația partidelor după alegerilor locale și ce opțiuni au pentru cele generale.

 

Situația partidelor după alegerile locale

Partide care au participat la alegerile locale și au îndeplinit criteriul de activitate

 1. Partidul Național Liberal
 2. Partidul Social Democrat
 3. Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat
 4. Partidul România Mare
 5. Partidul Ecologist Român
 6. Partidul Civic Maghiar – PCM-MPP
 7. Uniunea Națională pentru Progresul României
 8. Erdelyi Magyar Neppart – Partidul Popular Maghiar din Transilvania
 9. Partidul Social Românesc
 10. Partidul Mișcarea Populară
 11. Partidul România Unită
 12. Partidul M10
 13. Partidul Național Democrat
 14. Partidul Puterii Umaniste (social-liberal)
 15. Partidul Socialist Român
 16. Alianța Liberalilor și Democraților

Partide care au participat la alegeri, dar nu au candidat în 75 de circumscripții (nu au îndeplinit criteriul)

 1. Partidul Noua Generație Creștin Democrat
 2. Partidul Verde
 3. Uniunea Populară Social Creștină
 4. Partidul Poporului
 5. Partidul Prodemo
 6. Partidul Dreptății Sociale
 7. Uniunea Creștin Democrată din România
 8. Partidul Alianța Democrată a Romilor
 9. Partidul Republican din România
 10. Partidul Blocul Unității Naționale
 11. Frontul Demnității și identității Naționale
 12. Partidul Oamenilor Liberi
 13. Partidul Noua Dreaptă
 14. Partidul pentru Argeș și Muscel
 15. Partidul Social Democrat al Muncitorilor
 16. Partidul Agricultorilor din România
 17. Partidul Ecologist Socialist Român
 18. Uniunea Salvați Bucureștiul
 19. Mișcarea Liberală
 20. Partidul Românilor de Pretutindeni
 21. Partidul Alianța pentru Domnești
 22. Partidul Renașterea Săcălazului
 23. Partidul UpR
 24. Partidul Comuniștilor
 25. Partidul Forța Moldova
 26. Partidul Unității Sociale din România
 27. Partidul Neosocialist
 28. Partidul Societății Ieșene
 29. Partidul Romilor Democrați
 30. Mișcarea pentru Medgidia
 31. Uniunea pentru Codlea
 32. Uniunea Independentă pentru Sighișoara
 33. Partidul Ialomițenilor
 34. Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor
 35. Partidul Mișcarea Social Liberală
 36. Mândri că suntem Arădeni
 37. Partidul Alternativa de Vest
 38. Partidul Maramureșenilor
 39. Partidul Nostru

Partide care nu au participat la alegerile locale

 1. Partidul Alternativa Ecologistă
 2. Partidul Popular și al Protecției Sociale
 3. Partidul Unității Națiunii Române
 4. Forța Dreptății
 5. Partidul Demnității Naționale
 6. Partidul Stângii Unite
 7. Mișcarea Verzilor Democrați Agrarieni
 8. Mișcarea Conservatoare
 9. Partidul României Europene
 10. Partidul Uniunea Ecologistă din România
 11. Partidul Renașterii Naționale
 12. Partidul Noua Românie
 13. Partidul Justiție și Dezvoltare
 14. Partidul Botoșănenilor
 15. Partidul Democrație Directă România
 16. Partidul Comunitar din România
 17. Partidul Național pentru Patrie
 18. Partidul Gălățenilor
 19. Partidul Fapta
 20. Partidul Cinste și Prosperitate
 21. Partidul Forța Identității Naționale
 22. Partidul Pirat România
 23. Partidul Dreptății, Demnității, Solidarității Naționale
 24. Partidul 200 pentru București
 25. Partidul Liga Organizată a Regiunilor Drepte
 26. Partidul Vrancea Noastră

Partide înscrise după alegerile locale

 1. Partidul Dacismului Autonom Conservator
 2. Partidul Forța Pensionarilor
 3. Partidul Forța Națională
 4. Partidul Cetățenii
 5. Partidul Noua Revoluție
 6. Partidul Național Civic

 

Situația partidelor noi

Pentru alegerile locale din iunie 2016, doar 3 partide noi au reuşit să depună candidaturi în cel puţin 75 de circumscripţii: Partidul Naţional Democrat (20 de consilii judeţene şi 474 de consilii locale), Partidul Puterii Umaniste (social-liberal) (8 consilii judeţene şi 200 de consilii locale) şi M10 (6 consilii judeţene şi 110 consilii locale). Aceste partide beneficiau deja de o structură teritorială importantă, moștenind capitalul uman al unor partide vechi.

Mai mult, faptul că aceste partide sunt naționale este un alt aspect ce trebuie luat în considerare. Acestea își propuseseră de la bun început să fie reprezentative pentru o populație heterogenă și, mai important, nedelimitată geografic. La polul opus se află partidele locale, a căror rațiune de înființare o constituia însăși reprezentarea intereselor unei comunități bine delimitate geografic. Singurul partid nou fără pretenții naționale care s-a apropiat de trecerea pragului de 75 de circumscripții este Partidul pentru Argeș și Muscel (depunând candidaturi în 66 de circumscripții), dar acesta poate fi considerat mai degrabă un partid județean decât unul local.

 

Problema partidelor locale

Se observă astfel că aceste criterii de radiere sunt într-adevăr prea constrângătoare pentru partidele noi. Problema cea mai importantă o constituie cazul micilor partide locale care, după cum am menționat în secțiunea anterioară, nici măcar nu şi-au propus să fie reprezentative pentru cetăţenii din alte localităţi. Un criteriu precum cel din actuala lege pare inechitabil față de partide locale precum Uniunea pentru Sighişoara, Uniunea pentru Rădăuţi, Uniunea Salvaţi Bucureştiul, Mişcarea pentru Medigdia sau Alianţa pentru Domneşti.

Nerezonabilitatea impunerii unui astfel de criteriu derivă şi din faptul că testul pe care un partid ar trebui să îl treacă la alegerile locale este relevanţa pentru o comunitate sau alta. Chiar şi în scenariul contrafactual în care partidele locale ar reuşi să îşi deschidă filiale şi organizaţii teritoriale în alte judeţe, alte comune, ş.a.m.d, şi ar trimite liste electorale în cel puţin 75 de circumscripţii, criteriul acesta ar fi indezirabil, deoarece generează stimulente perverse. Ceea ce ar urma ar fi o diluare a programului, care ar fi contrară rațiunii de înființare a partidelor locale, i.e. rezolvarea problemelor locale, pretenție validată de gradul mai înalt de familiarizare cu problemele unei comunități bine delimitate. Condiționarea existenţei unui partid local de capacitatea de organizare teritorială pare a fi o barieră importantă în calea dezvoltării politicii locale.

O potențială soluție de ameliorare a acestei stări de fapt ar fi introducerea unor criterii diferențiate de radiere pentru partidele locale și partidele naționale. Aceasta ar fi o soluție de compromis, care, pe de o parte ar ține cont de importanța relevanței partidelor naționale și de specificul partidelor locale. Cu toate că partidele noi cu pretenții naționale ar fi dezavantajate față de partidele vechi, situația partidelor locale ar fi îmbunătățită semnificativ. Revitalizarea politicii locale, unul din obiectivele modificării electorale de anul trecut, nu pare a fi fezabilă în absența unei astfel de discriminări pozitive (sintagma nu are conotații negative).

 

Concluzii

Noua lege a partidelor politice pare a fi picat primul test, acela al revitalizării politicii locale, în urma alegerilor din 5 iunie 2016. Nici un partid local nu a reușit să îndeplinească unul din criteriile împotriva radierii, depășirea pragului de 75 de circumscripții în care să fi depus candidaturi.

O soluție de compromis pentru multe dintre aceste partide ar putea fi ralierea la o alianță națională, fie că se va numi Uniunea Salvați România sau altfel. Împreună cu alte partide locale, ar putea îndeplini mai ușor criteriile de activitate la nivel național.

Partidele care nu au participat la alegerile locale, ca și cele care nu au îndeplinit primul criteriu, vor trebui să participe la alegerile parlamentare, unde criterii la fel de stringente sunt impuse. Cum va arăta peisajul politic românesc la finalul unui an de alegeri sub acest cadru legal rămâne de văzut, dar perspectivele nu sunt prea încurajatoare.

About Adelin Dumitru 18 Articles
Adelin Dumitru a absolvit Facultatea de Științe Politice a Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București și urmează în prezent un masterat de Teorie și Analiză Politică. Adelin coordonează în prezent proiectul “Legea partidelor politice: bariere și oportunități”. Printre domeniile de cercetare preferate se numeră partidele politice, dreptatea distributivă, democrația deliberativă și teoria alegerii sociale.