Administrație fără politică nu se poate

Mai multe partide politice noi, locale, se auto-definesc prin „administrație fără politică”. Fondatorii și candidații lor se prezintă ca specialiști integri, care vor administra eficient treburile orașelor, și nu politicieni. Partidul politic pe care l-au înființat este doar un rău necesar, un vehicul pentru alegeri. Acest discurs ascunde însă un adevăr important: unele dintre cele mai importante și mai dureroase decizii, adesea impopulare, sunt politice și nu administrative.

Ce este mai important pentru un oraș mare: locuințe sociale sau autostrăzi urbane? Cumpărăm autobuze noi sau subvenționăm încălzirea centralizată? Angajăm lucrători sociali – mediator, asistent social – sau reparăm trotuarele din comună? Păstrăm serviciul de apă în proprietatea orașului, cu acces universal, dar fără bani de investiții, sau îl privatizăm, atrăgând capital, cu riscul de a exclude unii cetățeni? Ce facem cu chiriașii din locuințele retrocedate, le găsim locuințe sau îi lăsăm să se descurce? Construim un stadion nou sau centre culturale comunitare? Întrebările pot continua, și au în comun o alegere între o opțiune socială și una investițională. Iar orașele noastre nu le pot satisface pe toate, acum. Alegerea este necesară.

Foarte probabil modelul administratorului propus de partidele anti-politice este mai eficient după ce alegerea va fi făcută. Oamenii propuși sunt specialiști în diverse domenii, de la management la urbanism. Sunt șanse mari că vor gestiona mai bine banii publici. Foarte probabil și integritatea va crește – nici nu e greu, comparat cu ce avem acum. Dar nu există niciun algoritm obiectiv, nicio procedură managerială, nicio experiență relevantă care să facă alegerile enumerate mai sus. Opțiunea se bazează pe valorile pe care ni le asumăm fiecare dintre noi. Este o opțiune politică.

Dacă priviți cu atenție discursul partidelor anti-politice, veți vedea că refuză sistematic opțiunile valorice. Administrația nu are ideologie, ne spun aceste formațiuni. Vom face ceea ce e bine, pentru că suntem specialiști, adaugă candidații lor. Dar ce facem atunci când „binele” diferă pentru o persoană sau alta, sau pentru un grup sau altul? Rolul alegerilor este să asigure legitimitate unor opțiuni. De aceea nu avem un concurs pe post, în care să evaluăm strict priceperea administrativă a candidaților, ci organizăm alegeri politice, în care facem opțiuni valorice.

La oricare dintre întrebările enumerate, sau la altele similare, orice răspuns poate fi legitim, în măsura în care opțiunea este legitimizată prin alegeri. Pentru asta, e nevoie ca opțiunile să fie discutate și asumate. E profund greșit să ascundem nevoia de a lua decizii dificile sub discursul „profesioniștii vor rezolva lucrurile eficient”. Îmi doresc ca în campania electorală să depășim acest stadiu și să facem politică, pentru că avem nevoie să ne confruntăm valorile cu consecințele lor.

About Ovidiu Voicu 114 Articles
Ovidiu este membru fondator și director executiv al Centrului pentru Inovare Publică.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.