Altă întrebare pentru dl. Petrea, ministrul dialogului social?

Joi, 2 martie, OGP România organizează prima ediție din acest an a Club OGP. Sub titlul „Dialog vs. Polarizare – Provocări ale guvernării deschise în contextul actual, intern și internațional”, întâlnirea îl are ca unic invitat pe dl. Gabriel Petrea, ministrul pentru consultare publică și dialog social. Desigur că vor fi și participanți, nu doar invitați.

Noi am pregătit un set de 13 întrebări pentru dl. Petrea și i le-am trimis în avans, pentru a avea timp să se pregătească. Vă invităm să participați în număr cât mai mare, cu orice altă întrebare pentru dl. ministru.

Întâlnirea va avea loc la Biblioteca Națională a României și se va desfășura între orele 14:00 – 16:30, în sala Mircea Vulcănescu, parter. Reamintim, joi, 2 martie. Pentru confirmarea participării sau pentru a trimite întrebări, scrieți la ogp@gov.ro.

Iată cele 13 întrebări ale noastre:

13 întrebări pentru dl. Gabriel Petrea

Club OGP, 2 martie 2017

Implementarea Planului Național OGP

 1. MCPDS este instituție responsabilă pentru 4 angajamente și instituție care contribuie la implementare altor 5 angajamente. Dintre acestea, cât sunt asumate în actuala guvernare? Există modificări sau amendamente pe care MCPDS dorește să le aducă actualului Plan?
 2. Niciuna dintre persoanele responsabile menționate în Plan nu se mai află în echipa actuală a Ministerului. Când vor fi desemnate noi persoane responsabile?
 3. Aproape toate angajamentele au întârzieri, din diferite motive. Vă rugăm să ne prezentați un calendar actualizat al punctelor-cheie (milestones) pentru cele 4 angajamente de care Ministerul este responsabil.
 4. Care este poziția Ministerului în legătură cu constituirea Comitetului de coordonare OGP, menționat în preambulul Planului Național? Există planuri concrete în acest sens?
 5. Având în vedere că traversăm o criză politică și socială generată în principal de modul netransparent de acțiune a Guvernului, are MCPDS planuri concrete pentru accelerarea implementării angajamentelor privind transparența decizională și găsirea unor metode pentru respectarea acestora?
 6. Care este poziția MCPDS cu privire la principiul co-creării și co-implementării, un element central al OGP? Există planuri concrete pentru a pune în aplicare acest principiu?

Locul consultării publice pe agenda MCPDS

 1. În primele două luni de mandat, agenda ministerului s-a concentrat aproape exclusiv pe dialogul social. Acesta este o alegere deliberată sau un conjuncturală?
 2. Care sunt principalele trei obiective ale MCPDS, în acest mandat, în ceea ce privește consultarea publică? Vă rugăm să menționați și termenele asumate pentru atingerea lor.
 3. Va fi numit un secretar de stat responsabil cu consultarea publică? Dacă da, când? Dacă da, va fi o persoană provenită dintr-unul din partidele aflate la guvernare, conform algoritmului politic, sau o persoană din societatea civilă? Cine este responsabil cu această decizie: partidul, premierul sau ministrul?

Agenda legislativă

 1. Care sunt prioritățile legislative ale MCPDS în acest mandat, în particular în ceea ce privește consultarea publică și guvernarea deschisă?
 2. Considerați necesară actualizarea legii 544/2001 privind accesul la informații de interes public? MCPDS și-ar asuma o astfel de agendă?

Întrebarea are în vedere în special următoarele teme: includerea unor prevederi explicite privind utilizarea Internetului, a noilor tehnologii și a datelor deschise, ținând cont de dezvoltarea lor explozivă de la scrierea legii până în prezent; limitarea situațiilor în care se poate face abuz de excepții (în paralele cu amendarea legii privind protecția informațiilor clasificate, secțiunea referitoare la secretul de serviciu); introducerea unei forme de evaluare înainte de a ajunge în instanță, a refuzurilor de furnizare a informațiilor.

 1. Este de acord MCPDS să se implice sau chiar să medieze o dezbatere privind posibile conflicte între dreptul la viață privată și alte drepturi?

Întrebarea are în vedere două situații. Pe de o parte, crește numărul instituțiilor publice care refuză să elibereze informații sub pretextul că acestea conțin date cu caracter personal (spre exemplu, numele unor persoane), deși decizii ale Curților arată fie că este o interpretare abuzivă, fie că soluția legală este anonimizarea documentelor înainte de publicare. Pe de altă parte, interoperabilitatea sistemelor informatice din interiorul administrației și transferul automat de date între instituții publice trebuie să țină cont de modul cum sunt utilizate datele cu caracter personal.

Alte întrebări

 1. Sunt alte întrebări pe care dl. ministru ar dori să le adreseze potențialilor parteneri din societatea civilă?

 

(sursa foto: pagina Guvernului)

About Ovidiu Voicu 114 Articles
Ovidiu este membru fondator și director executiv al Centrului pentru Inovare Publică.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.