Metodologia Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă pune accentul pe colaborarea între guvern și societatea civilă. Pentru adoptarea planurilor de acțiune, folosește termenul co-creație. Ne propunem să fim participăm activ în acest sens și să punem pe masa guvernului un set de propuneri concrete despre ce înseamnă pentru noi guvernare deschisă. Am strâns idei, dar credem că dezvoltarea în comun a planului înseamnă să lucrăm direct la textul acestuia, nu doar să propunem idei. Obiectivul este să formulăm prima versiunea a angajamentelor pe care le dorim incluse în planul de acțiune. Vă invităm să vă alăturați acestui demers:
- în tabelul de la finalul articolului găsiți link-uri către documentele în lucru. Puteți să comentați, anonim sau înregistrat, pe marginea fiecărui dintre acestea.
- puteți deveni editor pentru unul sau mai multe angajamente. Presupune mai multă implicare și responsabilitatea de a formula versiunea finală a documentului. Mai multe detalii în text.
Context
România este membră a inițiativei internaționale Open Government Partnership (OGP). La fiecare doi ani, își asumă prin Planuri Naționale de Acțiune obiective concrete prin care să deschidă guvernarea în România. Următorul plan de acțiune va fi adoptat în iunie 2016.
Exeperiența anterioară cu implementarea OGP este inegală. Unele angajamente au fost implementate, altele nu. Spre exemplu, Ministerul Justiției s-a angajat să publice legislația cu acces liber pentru public, și a făcut acest lucru, prin portalul legislatie.just.ro. Însă Ministerul Educației, deși s-a angajat să dezvolte o politică națională privind accesul liber la rezultatele cercetărilor finanțate din fonduri publice, nu a făcut nimic în acest sens. Mai multe informații despre stadiul implementării angajamentelor curente găsiți pe pagina Planului Național de Acțiune OGP 2014-2016.
Unul dintre lucrurile care au funcționat relativ bine a fost consultarea publică ce a precedat adoptarea planului precedent. Echipa OGP România a mediat dialogul cu instituțiile responsabile, astfel că o bună parte din angajamente sunt propuneri ale societății civile. Acest lucru nu garantează implementarea lor. Dar pentru a le vedea puse în aplicare, primul pas e să fie asumate.
Teme și idei propuse
Într-o primă etapă, am folosit un instrument on-line pentru a aduna idei și teme ce ar trebui incluse în planul de acțiune pentru guvernare deschisă și, pe cât posibil, pentru a le ierarhiza. Participarea a fost anonimă și voluntară. S-au implicat peste 100 de persoane și au rezultat 21 de propuneri. Mai multe informații despre acest proces în articolul anterior. La final, am grupat ideile apropiate, și au rezultat cele 13 teme din tabelul de mai jos. Trecem acum la etapa următoare:
Să scriem planul național pentru guvernare deschisă!
În terminologia OGP, planul este alcătuit din angajamente. Acestea sunt enunțuri care descriu obiective măsurabile pe care și le propune guvernul în următorii doi ani. Pentru a enunța angajamentele se folosește un model pre-stabilit, unic pentru toate țările participante. Ele sunt grupate tematic. În cadrul unei teme, pot fi unul sau mai multe angajamente.
În continuare, vom proceda în felul următor:
- fiecare temă va avea un document dedicat, public – oricine poate citi conținutul documentului
- pentru fiecare temă, o organizație sau o persoană va fi editor, adică va avea responsabilitatea redactării documentului final, integrând sau respingând comentariile și sugestiile primite. Tot editorii sunt cei care redactează prima versiune a textului. Dacă este necesar, la o temă pot fi și doi sau trei editori.
- oricine poate adăuga comentarii la text, sugerând adăugiri sau modificări. Comentatorii pot alege să rămână anonimi sau să se autentifice. Atunci când sugestiile sunt integrate în text, comentatorii pot alege să fie menționați între cei ce au adus contribuții
Rolul editorilor
Editorii vor avea deci rolul cheie în acest proces. În tabelul de mai jos, sunt menționați editorii pentru fiecare temă, iar în cadrul documentelor asociate se găsesc datele de contact ale acestora. Așa cum se poate observa, nu toate temele au editori.
Invităm organizațiile interesate să ne contacteze prin email (inovarepublica[@]gmail.com) pentru a anunța dorința de a se implica în proiect. Activitatea de editor presupune:
- redactarea unei prime forme a documentului, cât mai repede după asumarea rolului de editor
- disponibilitate de câteva minute (sau mai mult, în funcție de interesul publicului) zilnic, pentru a verifica contribuțiile, până la sfârșitul lunii februarie
- redactare finală, cel mai târziu până la 1 martie
- (opțional) prezentare a solicitărilor în timpul evenimentelor de consultare ce vor fi organizate de Guvernul României în săptămâna 7-11 martie
- (opțional) dacă va fi interes doi partea instituțiilor vizate, întâlniri în perioada aprilie-iunie, lucru pe text
Termenul pentru finalizarea primei versiuni a documentelor este 1 martie 2015. Această versiune, de lucru, va fi transmisă echipei de coordonare a OGP, pentru a fi discutată cu instituțiile ce ar urma să fie responsabile cu implementarea angajamentelor. Consultarea publică va continua conform calendarului de acțiuni prezentat de Guvern, până la 28 aprilie, dată la care este așteptată prima versiune a planului de acțiune agreat de ambele părți. Ne așteptăm ca în această perioadă să aibă loc inclusiv întâlniri între editori și contribuitori, pe de o parte, și instituțiile responsabile, pe de altă parte.
[gdoc key=”https://docs.google.com/spreadsheets/d/16YayOaL6tO_q0Axdkddl9KQYEhdIYtTJf-tlWYwMVQ0/edit?usp=sharing” datatables_paging=”false” lang=”ro”]
Resurse utile pentru guvernare deschisă
Prezentăm mai jos o serie de resurse utile pentru redactarea angajamentelor. Vom adăuga documente pe măsură ce vor fi sugerate de participanții la dezbatere.
(sursa foto: Open Government Partnership)
1 Trackback / Pingback