Anti-corupție: e timpul să trecem de la pedepsire la prevenire

Am participat ieri la lansarea noii Strategii Naționale Anti-corupție (SNA), pentru perioada 2016-2020. Documentul este în dezbatere publică încă din luna martie. Forma actuală se găsește pe pagina Ministerului Justiției și mai pot fi trimise comentarii în scris până pe 29 iulie. Despre eveniment în sine spun doar că a fost unul mai degrabă de promovare, cu mulți miniștri prezenți – dar niciun politician! – și cu obiectivul de a puncta importanța subiectului pe agenda actualului guvern. Puteți urmări înregistrarea completă pe pagina Guvernului.

Am fost invitat să spun câteva cuvinte din perspectiva Coaliției pentru Date Deschise, o platformă informală a societății civile din care face parte și Centrul pentru Inovare Publică. Coaliția promovează guvernarea deschisă, adică accesul la date publice, transparența decizională și democrația participativă. Am participat la dezbaterea pe marginea SNA cu mesajul că transparența este esențială pentru prevenirea corupției. Este greu să furi la lumină. Prin transparență creștem costul corupției și scădem tentația ei.

Prevenția corupției este și în centrul SNA, iar acest lucru îl susținem fără rezerve. Am găsit în document destule puncte forte, dar și unele lipsuri importante. Am folosit timpul alocat de organizatori pentru a menționa câte două din fiecare categorie.

Un prim punct forte este chiar procesul SNA. Strategia însăși dorește să fie transparentă. Printre măsurile propuse, am găsit intenția de a publica în format deschis o baterie solidă de indicatori, care se vor transforma într-o radiografie exactă a vulnerabilităților la corupție ale instituțiilor publice. Tot aici, trebuie menționat și strânsa legătură între SNA și Planul Național de Acțiune pentru guvernare deschisă, un model foarte reușit de complementaritate.

Am menționat la puncte tari și preocuparea pentru „big data”, pentru deschiderea bazelor publice de date. De vreme ce instituțiile publice colectează și centralizează date, este firesc ca ele să devină accesibile publicului. Spre exemplu, guvernul face un lăudabil dar uriaș efort de a convinge fiecare autoritate și instituție publică să își publice bugetul și execuția bugetară. Dar ministerul de finanțe are deja toate aceste date centralizate și ar putea să le publice într-un singur loc.

În oglindă, am notat ca punct slab că această preocupare pentru deschiderea datelor nu este dusă până la capăt. Domeniul sănătății este considerat prioritar, dar participă doar Ministerul de resort, nu și Casa de Asigurări de Sănătătea. Ori banii și informațiile despre sistem sunt la Casă, iar corupția urmează banii. Un alt exemplu este ignorarea problemei cunoscute a abuzului de excepții, în special abuzurile unor șefi de instituții care clasifică numeroase informații, mai ales contracte sau anexe la contracte, ca secret de serviciu sau secret comercial.

În fine, o altă lipsă importantă este cea a domeniului economic. Companiile de stat și autoritățile de reglementare au un potențial uriaș de corupție, așa cum ne arată cazuistica DNA. Găsim în SNA o participare firavă a ministerului economiei cu o propunere despre guvernanța corportativă, și o promisiune a ministerului energiei pentru un proiect pilot de transparență în patru companii de stat. Dar marea problemă a transparenței acestor instituții nu este abordată.

În ultimele luni, de câte ori am participat la întâlniri internaționale pe tema bunei guvernări, am constatat că România și-a construit fără o intenție declarată un „brand de țară” din pedepsirea corupției. Suntem una din puținele țări care în mod susținut își identifică și pedepsește corupții, iar acest lucru se vede foarte bine din afara țării. Mi-am încheiat intervenția la dezbaterea pe marginea SNA spunând că îmi doresc de la implementarea strategiei să fim nu doar țara care își anchetează miniștrii corupți, ci mai ales țara care previne orice tentativă de a corupe un ministru..

(sursa foto: Guvernul României)

About Ovidiu Voicu 110 Articles
Ovidiu este membru fondator și director executiv al Centrului pentru Inovare Publică.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.