Primăria Sector 3 a inițiat un proces on-line de bugetare participativă. Cetățenii din sector au propus proiecte, iar acum se votează. Pentru că totul e online, de votat poate vota oricine. Sunt 11 categorii tematice, deci fiecare are 11 voturi (câte unul pe categorie). Cheia de verificare este adresa de email.
Aici sunt proiectele înscrise, pe categorii, iar aici găsiți cele 11 formulare de vot. Recomand mai întâi să citiți proiectele (se descarcă fiecare într-un pdf), pentru că în formular aveți doar titlurile și nu puteți să reveniți asupra votului. Nu toate proiectele înscrise sunt pe formular, iar unele sunt la alte categorii. Dar votul e ușor de dat, nu sunt probleme.
Pentru cei care nu au timp/chef să verifice toate proiectele, pentru că le-am citit pe toate, am făcut un mic rezumat, în care explic și cum am votat la fiecare categorie. Chiar dacă nu sunteți din Sectorul 3 (că și eu stau în S5), sau chiar dacă nu sunteți din București, merită să alocați 30 de minute să vedeți proiectele și să votați. Îi ajutați și pe cei din S3 să ia o decizie, și poate vă vin idei pentru orașele voastre.
- Infrastructura stradală: alei, trotuare, scuaruri, zone pietonale
Sunt 5 proiecte înscrise, dintre care două sunt despre parcări (de ce la această secțiune?), și câte unul despre trotuare, piste pentru biciclete (nu înțeleg de ce e aici, și nu la mobilitate), respectiv un loc pentru fumat lângă oficiul poștal. La ultimul doar am zâmbit. Proiectul pentru bicicliști nu respectă legea, pentru că propune să fie re-vopsite vechile piste, neomologate de Poliție. La parcări, cineva vrea noi parcări, supraetajate, dar e neclar cât costă și cât durează, iar altcineva vrea ca primăria să pună plăcuțe personalizate la locurile de parcare de reședință (mă tem că asta i-ar plăcea dlui. Negoiță).
Proiectul pe care l-am votat este cel care solicită refacerea trotuarului în apropierea unei zone comerciale, pentru a putea să meargă cu căruțul.
- Amenajare de spații verzi și locuri de joacă
Aici sunt cele mai multe proiecte înscrise, adică 16. Totuși, doar 12 dintre ele apar în formularul de vot. Cele mai multe vizează spațiile verzi și locurile de joacă dintre blocuri: 6 proiecte pentru spații noi și încă 2 pentru reabilitarea unora existente. Alte două proiecte se referă la refacerea unor zone din parcurile mari din sector (teatru de vară din Titanii și Insula Cățeilor din IOR), iar un cetățean ambițios dorește un mare parc nou în zona Esplanada (unde, însă, Guvernul dorește mult beton pentru Cartierul Justiției).
5 proiecte sunt propuse de aceeași persoană, care se dovedește creativă: concurs de artă stradală pentru înfrumusețarea blocurilor reabilitate; coșuri de gunoi multe-multe-multe să nu se mai arunce pe jos; vegetație pe verticală; grădini de legume pe terenurile virane; câte un loc pentru câini la fiecare x blocuri. Unele dintre acestea le regăsim pe formularul de vot la alte categorii.
Problema comună aproape tuturor propunerilor de noi spații verzi este că nu iau în calcul chestiunea proprietății: al cui este terenul viran identificat? Singurul care face acest lucru este proiectul nr. 7, Siriului Playground, care spune clar că e un teren al Primăriei. Pe acesta l-am și votat.
- Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației
La această categorie sunt înscrise 10 proiecte, dintre care 2 identice. Pot fi votate doar 8 dintre cele 10. Cele două proiecte identice solicită montarea unor stâlpișori într-o zonă unde mașinile se parchează pe trotuar și pietonii sunt nevoiți să meargă pe stradă. După părerea mea, e un eșec al primăriei că o astfel de propunere a ajuns să fie proiect și nu a fost rezolvată la o simplă solicitare.
Sunt doar 3 proiecte care se referă la mobilitate cu ajutorul bicicletei. Mă așteptam la mai multe, dat fiind că bicicliștii au tendința de a se implica civic. Două proiecte cer parcări pentru biciclete, la metrou, respectiv între blocuri, iar unul vrea o rețea ambițioasă de „autostrăzi pentru biciclete”.
Alte trei proiecte se gândesc la mașini: o solicitare pentru un nou și mare bulevard, dar și unu pentru introducerea de sensuri unice pe străzile secundare. Și încă o cerere pentru parcări, care se adaugă la cele de la prima categorie.
Și mai sunt două proiecte care mi-au atras atenția. Unul se referă la accesibilizarea trecerilor de pietoni pe străzile secundare, dar nu prin coborârea bordurii, ci prin ridicarea asfaltului. Am văzut astfel de soluții în practică și sunt foarte bune, rezolvă mai multe probleme: traversarea mai ușoară, nu se mai fac bălți chiar la trecere când plouă, mașinile încetinesc. Pe acest proiect, cu numărul 3 (în formularul de vot) l-am ales.
Ultimul proiect e și el interesant: cere îmbunătățirea siguranței și confortului, inclusiv la traversare, de-a lungul liniei de cale ferată. Probabil e mai scump decât bugetul pus în joc, dar cu siguranță ar trebui să fie în atenția Primăriei.
- Amenajare spatii publice
La această categorie e înscris un singur proiect, dar pe formularul de vot apar două. L-am regăsit aici pe cel cu coșurile de gunoi de la punctul 1, și am comentat că mai bine își face Poliția Locală datoria și amendează contravenienții, decât să arunce banii pe multe-multe-multe coșuri. Al doilea proiect este copia unuia de la secțiunea Mobilitate, adică rasteluri pentru biciclete peste tot prin sector. Aici nu am votat nimic.
- Educație
Sunt 11 proiecte înscrise, dintre care 10 apar pe lista de vot (pentru că 2 sunt identice). Este secțiunea care m-a dezamăgit îngrozitor. În primul rând, 6 din cele 11 proiecte sunt ale unor asociații sau chiar o firmă care cer… finanțare pentru ei să facă niște activități educaționale. Ceea ce ar fi chiar ilegal, că sunt alte mecanisme pentru astfel de finanțări către terți. Cel mai mare tupeu îl au cei cu firma, care ar vrea să își cumpere laptopuri și să se plătească pe ei înșiși pentru a oferi meditații gratuite copiilor care au nevoie.
Dintre proiectele care rămân, unul dorește introducerea de supraveghere video în grădinițele din sector (edit: mai exact, a se vedea primul comentariu, dorește adăugare monitorizării audio). Un altul este al unui entuziast care se oferă să țină cursuri de ubuntu pentru funcționari, ca să nu mai cumpere produse Microsoft. E un proiect care propune achiziția de jocuri de șah, dar nu explică cum vor ajunge elevii să le folosească, și un proiect care dorește table electronice în toate școlile, fără să se preocupe de cum sunt pregătiți profesorii să le folosească.
Singurul proiect care mi-a atras atenția este cel care propune crearea unui centru educațional multifuncțional. Din descriere, după ce am dat la o parte balastul auto-lăudării inițiatorilor (o asociație de părinți), rezultă că ar funcționa ca un centru comunitar, adică ceva de care e mare nevoie. L-am votat, în cele din urmă (e numărul 7 în formular)
- Cultură
Sunt două proiecte înscrise, ambele cer finanțare pentru organizațiile proprii. Una din organizații apare și la educație, cu alt proiect. Din fericire, pe formularul de vot găsim trei proiecte, pentru că și-a făcut locul cel cu concursurile de artă stradală de care spuneam la pct. 1. Pe acesta l-am și votat!
- Social
Dintre cele 9 proiecte înscrise, 7 au ajuns și pe formularul de vot. Din nou, sunt 4 proiecte care vor finanțare pentru organizațiile lor, am trecut repede peste el. Asociația de părinți de la școala 200, cei cu centrul multifuncțional de la Educație, revin cu un proiect pentru o cantină la școala lor. Pe acesta îl consider legitim, pentru că e pentru o școală publică.
Un proiect bizar, care nu a mai ajuns la vot, vrea instalarea de detectoare de gaz în 500 de locuințe. Un altul dorește realizarea unui târg de cartier, săptămânal. Mai aproape de domeniu este proiectul care vrea instalarea de containere pentru colectarea de haine vechi.
Iar proiectul pe care l-am votat, numărul 6 pe formular, este unul civic, nu neapărat social. Propune realizarea unui forum al asociațiilor de proprietari, prin care reprezentanții acestora să fie conectați și implicați. E o idee bună și înțeleg de ce e aici: pentru că Primăria nu a considerat util să aibă o categorie pentru implicare civică.
- Sănătate
La secțiunea sănătate iar e tristețe. Dintre cele 5 proiecte înscrise, cel mai aproape de subiect nu apare pe formularul de vot: părinții de la școala 200 ar fi vrut și un cabinet stomatologic la școală, lângă cantină și centrul multifuncțional. Deja încep să vreau să îi cunosc pe oamenii ăștia!
Au mai rămas 4. O doamnă care a cerut finanțare pentru activitățile sale și la social, revine și aici. Cineva vrea să fie cool pe bicicletă, pe banii primăriei. Un alt proiect vrea o fântână cu apă de izvor, după modelul din sector 2 (ah, competiția între sectoare!), ceea ce nu e o idee chiar rea. Și proiectul pe care l-am votat (numărul 2 pe formular), în lipsă de altceva, propune instalarea unor corturi pentru verificări minimale a sănătății persoanelor din cartier. Știu că este un lucru popular, mai ales printre persoane în vârstă, și măcar ajută la prevenție.
- Activități sportive
La această categorie au fost înscrise 4 proiecte, dar doar 3 au rămas în competiție. Ciudat, a dispărut tocmai proiectul care chiar avea sens: finalizarea lucrărilor la sala de sport a școlii 16. Se pare că evaluatorii primăriei nu l-au luat în calcul pe acesta, dar l-au considerat relevant pe domnul care solicită până la 2 milioane de euro pentru crearea unei academii de fotbal la care el să fie director general, cu argumentul că „nu avem academie de fotbal”. Un alt proiect este al unei oarecare club de arte marțiale, care s-a autopropus pentru finanțare și la alte trei categorii, iar ultimul propune înființarea unei zone de agrement pe lacul Pantelimon (de ce oare nu e la parcuri?). Nu am votat nimic.
- Protecția mediului
Încă o secțiune populară, cu 9 propuneri, din care 8 ajunse pe formularul de vot. Este și secțiunea unde aș fi vrut să am mai multe voturi. Chiar lăsând la o parte pe domnul care dorește instalarea unui echipament scump la el la bloc (pentru îmbunătățirea consumului de energie) și pe cel ce dorește finanțare pentru asociația sa, toate celelalte sunt proiecte interesante. Cel mai ambițios, dar greu de implementat, este cel care propune acoperișuri verzi. Sunt trei proiecte diferite care propun o formă de colectare selectivă a deșeurilor, și bănuiesc că primăria nu le poate ignora. Un alt proiect propune instalarea de cișmele pentru a reduce consumul de ambalaje de plastic. Dar pe care l-am votat eu este un proiect simpatic care dorește amplasarea de distribuitoare de pungi pentru strâns caca de câine, concomitent cu activarea Poliției Locale pentru a-i sancționa pe cei ce nu strâng după câinele lor.
- Digitizare
La digitizare s-au înscris 5 proiecte, dintre care 3, venite de la persoane diferite, au propus crearea unei aplicații de tip „FixMyStreet”, adică posibilitatea de a semnala probleme cu ajutorul telefonului mobil. Cele trei au fost unite într-unul singur pe formularul de vot, poziția 3, pe care l-am și votat.
Altă propunere era înscrierea online la creșe și grădinițe, dar a greșit adrisantul (ar fi trebuit la Inspectoratul Școlar), iar ultima adăugare unor coduri QR pe obiectivele din sector.
Salut! Sunt V. Robert , inițiatorul proiectului de la Educație punctul 6 :Monitorizare Audio Video Grădinițe.
O corecție am .
Eu propun Monitorizare Video cu Audio , simultan.
Totul transmis în timp real pe o platformă specială astfel încât părinții să știe permanent ce fac copiii lor la grădiniță.
Mulțumesc și sper sa corectati omisia.
PS cred ca orice grădiniță are monitorizare video deja , nu asta propun eu .
Buna ziua! Nu cred ca cei cu firma sunt in afara legii atata timp cat regulamentul permite sa aplice si firmele (cititi regulamentul!). Personal am votat acest proiect pentru ca locuiesc in cartierul 23 August si am 2 copii si unul nou nascut. Nu imi permit sa platesc meditatiile pentru copii, iar in cartier este dezastru cu rezultatele scolare. In al doilea rand, credeti ca ONG-urile nu au depus proiectele pentru ei? Cititi proiectele depuse de Clubul sportiv de arte martiale care au 4 proiecte cu acelasi grup tinta si rezultate asemanatoare, aproape identice si care nu isi justifica cheltuielile. Daca ar fi depus Vasile nu tot o firma ar fi fost angajata sa realizeze activitatile? Am vorbit cu doamna care a depus proiectul, care m-a abordat pe Facebook si mi- a spus ca ei s-au confruntat cu situatii in care parintii isi doreau sa dea copiii la meditatii si nu aveau bani, cum este a mea. In ultimul rand, ca ati spus ca cei cu firma si-au pus salariile pentru ei: credeti ca oamenii astia traiesc cu aer? Chiar m-as bucura sa imi raspundeti. O zi frumoasa!
În ambele situații, firmă sau ONG, a propune un proiect prin care să fii chiar tu finanțat, este la limita legii, și dacă aceste proiecte ar fi aprobate, probabil ar fi în afara legii. Prin mecanismul de bugetare participativă sunt selectate idei pe care să le implementeze primăria. Dacă autoritatea publică decide că pentru implementare are nevoie de subcontractare, atunci va organiza separat o competiție de granturi (pentru ONG) sau o achiziție publică (pentru firme), care să fie deschisă tuturor, nu cu dedicație.
Un proiect propus cu bună credință ar fi fost „organizarea de meditații pentru copii” și nu „organizarea *de către firma noastră* etc.”.