Comitetul Național de Coordonare Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă

Pe 9 iunie, a avut loc prima întâlnire a Comitetului Național de Coordonare a Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă (Comitetul OGP). A fost mai degrabă o întâlnire modestă, cu reprezentanți guvernamentali dezinteresați. Discuția s-a axat pe formă, cu un refuz ferm din parte Guvernului de a discuta aspecte de viziune și complementaritate cu alte inițiative.

Ce este Comitetul OGP și cum am ajuns membru

Partneriatul pentru Guvernare Deschisă (pe care îl vom numi OGP, de la Open Government Partnership) este o inițiativă internațională prin care statele membre își asumă pași concreți pentru transparență în administrație. Aceste angajamente sunt afirmate în planuri bi-anuale. România este membră din 2011, și are în implementare Planul Național de Acțiune 2020-2022, care însă a început a fi implementat în februarie 2021, pentru că atunci și-a adus aminte Guvernul să-l aprobe.

La presiunea secretariatului internațional OGP, țările membre organizează Comitete Național de Coordonare, care au rolul „să asigure co-crearea și participarea societății civile pe întregul ciclu al planurilor de acțiune: elaborare, implementare, monitorizare”. Au mai fost încercări anterioare, nu prea reușite, de a organiza un astfel de Comitet. Găsiți detalii pe pagina OGP România.

În aprilie 2021, Guvernul a invitat persoanele interesate să aplice pentru a face parte din Comitet. Am fost 13 persoane din societatea civilă, din care Guvernul a selectat 6 (nu au precizat exact cum au făcut departajarea). Se adaugă 6 reprezentanți ai ministerelor care a angajamente în Planul de Acțiune. Lista completă, în aceeași pagină OGP România.

Întâlnirea din 9 iunie

Pe 9 iunie, am fost invitat la prima întâlnire online a Comitetului. Cred că am fost 11 din cei 12 participanți. Nu sunt sigur pentru că nu a fost o prezentare a participanților. I-am recunoscut pe toți colegii din societatea civilă, care au și avut câte ceva de spus. Dintre presupușii secretari de stat, cred că au fost 5, dar doar 2 au intervenit, niciunul cu ceva cu adevărat util.

Am aflat că dl. Zahoranszki Istvan ar fi noul coordonator OGP în România. E cumva ironic să fie responsabil cu guvernarea deschisă tocmai reprezentantul UDMR, un partid care face tot ce poate să închidă orice urmă de transparență. La începutul întâlnirii, dl. Zahoranszki a citit poticnit un text fad de pe o hârtie, arătând că nu prea înțelege despre ce e vorba (puteți să vedeți talentul oratoric al domniei sale aici, cam așa a fost și la întâlnire). Ulterior, singura lui intervenție a inclus unele platitudini politice, de tipul „vom face totul”.

Din partea guvernamentală, au participat activ dna. Larisa Barac, dl. Constantin Cernat și dna. Mădălina Mitroi, reprezentând secretariatul tehnic. Ne-au prezentat ce este OGP, cum se desfășoară în România, și ne-au trasat cu exactitate sarcini de lucru.

Eu am încercat să pun în discuție problema de viziune. România are în acest moment planuri ambițioase privind guvernarea deschisă, și posibile finanțări generoase prin fonduri norvegiene și PNRR (voi scrie separat despre aceste lucruri). OGP este o inițiativă voluntară și angajamentele curente sunt foarte puțin ambițioase. Am întrebat care va fi legătura între OGP și celelalte planuri. Dna. Mitroi m-a expediat rapid, explicând că nu va fi nicio legătură, pentru că nu există mandat. Reprezenanții guvernului – de fapt, ai secretariatului tehnic, că ceilalți nu au avut nimic de spus – au insistat pe formă, adică pe Regulamentul de Funcționare al Comitetului.

Dintre reprezentanții ministerelor, doar dl. Badiu, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, a simțit nevoia să spună ceva și doar niște generalități. Bănuiesc că s-a simțit nevoit să intervină pe tema transparenței pentru că reprezintă USRPLUS. Altfel, toți păreau plictisiți că sunt nevoiți să bifeze și Comitetul.

Am sugerat colegilor de Comitet să ne adresăm premierului, pentru a reface acest mandat. Nu am avut susținere.

Ce urmează

Ar trebui să primim prin email minuta întâlnirii și propunerea de Regulament, pe marginea căruia să comentăm în următoarele trei săptămâni. După aproape o săptămână, n-am primit nimic. Apoi va urma o nouă întâlnire cândva în iulie, să dezbatem Regulamentul. Forma e importantă!

Ne reauzim după următoarea întâlnire.

About Ovidiu Voicu 114 Articles
Ovidiu este membru fondator și director executiv al Centrului pentru Inovare Publică.