Conferința „Integrarea migranților și refugiaților în România: progrese și probleme actuale”

Pe data de 26 noiembrie 2018, Centrul pentru Inovare Publică și partenerii săi din Coaliția pentru Drepturile Migranților și Refugiaților (CDMiR) organizează conferința Integrarea migranților și refugiaților în România: progrese și probleme actuale.

Cu această ocazie, vom prezenta concluziile primului raport de evaluare a politicilor de integrare realizat în cadrul proiectului NIEM, vom discuta despre percepțiile cetățenilor cu privire la migranți și refugiați și vom dezbate despre accesul străinilor pe piața forței de muncă. A doua parte a zilei va fi dedicată întâlnirii anuale CDMiR (această parte este rezervată membrilor Coaliției).

Evenimentul este organizat la hotelul Capital Plaza (bd-ul Iancu de Hunedoara nr. 54) din București,. Evenimentul este public, cu participare gratuită, în limita locurilor disponibile. Pentru a participa, vă rugăm să completați formularul următor: Formular de înregistrare (click).

Putem oferi sprijin (transport, cazare) pentru un număr limitat de participanți din alte localități. Dacă acest lucru vă ajută să participați la eveniment, vă rugăm să completați informațiile relevante din Formularul de înregistrare. În cazul în care putem să vă sprijinim, vă vom contacta cu mai multe informații, prin email.

Vă invităm să vizitați și pagina de Facebook a evenimentului.

Agenda evenimentului

9:00 – 09:30 Înregistrarea participanților
9:30 – 09:35 Deschiderea evenimentului

  • Ovidiu Voicu, Centrul pentru Inovare Publică
09:35 – 10:15 NIEM: Rezultatele evaluării politicilor europene și naționale privind integrarea beneficiarilor de protecție internațională

  • Victoria Cojocariu, Centrul pentru Inovare Publică
  • Carmine Conte, Migration Policy Group
10:15 – 10:30 Reprezentările populației privind migranții

  • Alexandra Deliu, Bogdan Voicu, Institutul pentru Cercetarea Calității Vieții
10:30 – 11:00 Dezbatere
11:00 – 11:15 Pauză de cafea
11:15 – 13:00 Obstacole pentru accesul străinilor la piața forței de muncă

  • Garanții împotriva abuzurilor și exploatării angajaților străini aduși pe baza contingentelor, în contextul ultimelor modificări legislative: Rodica Novac, Fundația Terre des Hommes România
  • Problematica lucrătorilor detașați: Alin Vicoleanu, Asociația pentru Promovarea Migrației Legale
  • Recunoașterea competențelor calificărilor: Andreea Ghimpu, Consiliul Național Român pentru Refugiați
  • Avizul de angajare pentru membrii de familie: Roxana Prisăcariu, Centrul de Cercetare și Comunicare Interculturală Iași (CCCI)
  • Bune practici de angajare a străinilor: Mihaela Buzdugă, ARCA – Forumul Român pentru Refugiați și Migranți
  • Accesul străinilor în sindicate: Cecilia Gostin, CNS Cartel Alfa

 

Moderatoare: Luciana Lăzărescu, Asociația Română pentru Promovarea Sănătății

13:00 – 14:00 Prânz

14:00 – 16:00 Întâlnirea anuală CDMiR (secțiune rezervată membrilor Coaliției)

Finanțatori

NIEM – National Integration Evaluation Mechanism; Measuring and improving integration of beneficiaries of international protection este un proiect transnațional finanţat prin Fondul European pentru Migraţie, Azil şi Integrare în cadrul unui consorțiu format din 17 organizații neguvernamentale și universități din 15 state membre UE. Până în 2017, proiectul a beneficiat de o co-finanțare din partea Open Society Foundations.

About Ovidiu Voicu 93 Articles
Ovidiu este membru fondator și director executiv al Centrului pentru Inovare Publică.