România este membră a inițiativei internaționale Open Government Partnership. La fiecare doi ani, își asumă prin Planuri Naționale de Acțiune obiective concrete prin care să deschidă guvernarea în România. Următorul plan de acțiune va fi adoptat în iunie 2016.
Exeperiența anterioară cu implementarea OGP este inegală. Unele angajamente au fost implementate, altele nu. Spre exemplu, Ministerul Justiției s-a angajat să publice legislația cu acces liber pentru public, și a făcut acest lucru, prin portalul legislatie.just.ro. Însă Ministerul Educației, deși s-a angajat să dezvolte o politică națională privind accesul liber la rezultatele cercetărilor finanțate din fonduri publice, nu a făcut nimic în acest sens. Mai multe informații despre stadiul implementării angajamentelor curente găsiți pe pagina Planului Național de Acțiune OGP 2014-2016.
Unul dintre lucrurile care au funcționat relativ bine a fost consultarea publică ce a precedat adoptarea planului precedent. Echipa OGP România a mediat dialogul cu instituțiile responsabile, astfel că o bună parte din angajamente sunt propuneri ale societății civile. Acest lucru nu garantează implementarea lor. Dar pentru a le vedea puse în aplicare, primul pas e să fie asumate.
În așteptarea consultării publice din acest an, vrem să pregătim o listă de teme pe care le considerăm importante pentru a fi incluse în viitorul plan de acțiune. Într-o primă fază, prin acest instrument, vrem ierarhizăm domeniile în care OGP ar putea să facă o diferență, folosind un instrument simplu, dar eficient, numit Wiki Survey, dezvoltat de o echipă de la Universitatea Princeton.
Regulile sunt simple: aveți de ales între două domenii. Selectați-l pe cel care îl considerați mai important pentru a fi inclus în planul de acțiune. Veți primi o nouă pereche de domenii și așa mai departe. Instrumentul nu are un „final”, puteți răspunde la oricâte întrebări, deci la un moment dat se vor repeta. Nu vă impacientați, algoritmul este gândit să includă acest lucru. Important este să răspundeți sincer.
Dacă aveți idei noi, folosiți butonul „Add your own idea”. Încercați să folosiți același model: un nume scurt, dar expresiv, și câteva explicații între paranteze. Puteți folosi maxim 140 de semne (cu spații). După validare, noile idei vor fi adăugate în listă.
Vă puteți opri oricând, dar vă rugăm să petreceți măcar câteva minute răspunzând la întrebări. Puteți reveni oricând să mai răspundeți. Și ne puteți ajute distribuind această pagină. Vă mulțumim!
(notă: dacă primiți o eroare, spre exemplu legată de setările privind cookies, vă rugăm să votați direct pe această pagină care găzduiește sondajul)
Poate fi un moment bun să vă amintiți că OGP și-a asumat Agenda 2030. Găsiți aici un studiu despre angajamente OGP în sprijinul celor 17 obiective globale ale Agendei 2030, care vă poate inspira. Este și sursa imaginii care însoțește articolul.
Am primit propunerea de a introduce în lista de idei „nu sărăciei”. Este desigur un obiectiv demn de urmărit și care corespunde Agendei 2030. În același timp însă, este prea general și prea vag formulat pentru un plan de acțiune, fără alte specificații.
Pentru moment, nu am validat această propunere, dar discuția rămâne deschisă, prin comentarii la articol.