Cooperare locală pentru incluziunea migranților

Joi, 3 octombrie, la București, a avut loc seminarul Rolul autorităților locale și cooperarea multi-actori la nivel local în gestionarea migrației și incluziunii migranților și refugiaților.

Acesta a fost organizat ca un efort comun al două proiecte trans-naționale finanțate de Uniunea Europeană: NIEM – National Integration Evaluation Mechanisms, al cărui partener din România este Centrul pentru Inovare Publică, și Snapshots from the Borders, implementat în țara noastră de Asociația Novapolis. Ambele organizații sunt membre ale CDMiR – Coaliția pentru Drepturilor Migranților și Refugiaților.

Între vorbitori, am regăsit reprezentanții AIDRom Timișoara, și ai Centrului pentru Integrarea Migranților din Brașov, ambele organizații membre CDMiR, precum și ai UNHCR România, care susține activitățile Coaliției. Au participat aproape 50 de persoane, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, ai organizațiilor non-guvernamentale și ai mediului universitar. A fost astfel totodată o întâlnire a Coaliția și un eveniment public reușit.

Reprezentanții AIDRom Timișoara și ai Prefecturii Timiș au prezentat practica de succes a organizării unor echipe locale mixte de sprijin pentru integrarea beneficiarilor de protecție internațională. Județul Timiș, prin poziționarea lui, este o importantă poartă de intrare a migranților în România, și astfel de practici contribuie la sprijinirea persoanelor vulnerabile și la un proces de integrare de succes.

Recent, Parlamentul a adoptat modificări legislative, amendamente la Ordonanța Guvernului nr. 44/2000 privind integrarea străinilor, care generalizează la nivel național practica echipelor locale mixte. Proiectul de lege așteaptă promulgara de către Președinte, iar Guvernul urmează să propună norme de aplicare. Atât pe durata dezbaterii parlamentare, cât și cu privire la normele ce trebuie adoptate, Centrul pentru Inovare Publică și CDMiR au participat activ, contribuind cu sugestii și recomandări rezultate din cercetare și practică.

Astfel, de la local la național, cu argumente derivate din practică și din eforturile de cercetare, au rezultat îmbunătățiri ale cadrului legislativ existent. Este un bun exemplu de cooperare reușită între autoritățile publice și societatea civilă, iar evenimentul recent nu a făcut decât să sublinieze acest lucru.

About Ovidiu Voicu 114 Articles
Ovidiu este membru fondator și director executiv al Centrului pentru Inovare Publică.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.