Date deschise în educație

Ministerul Educației și Cercetării a anunțat, prin intermediul propriei pagini de Facebook, intenția de a publica mai multe date deschise din domeniul educației.

Datele deschise sunt seturi de date ce pot fi utilizate în mod liber, reutilizate și redistribuite de către oricine. Datele publice ar trebui să fie deschise ca principiu. România are și un portal național de date deschise, pe care ministerele și alte agenții guvernamentale publică, uneori, seturi de date.

Pe acest portal, până în 2019, și Ministerul Educației a constibuit cu seturi de date precum rețeaua școlară, rezultatele la examenele naționale sau la examenul de titularizare. De când portofoliul a fost preluat de actualul ministru, actualizarea acestor seturi de date a încetat. De aceea privim cu interes anunțul făcut recent de minister.

În imaginea de mai sus este un instantaneu de la Conferința Educație Deschisă 2017, în care reprezentantul Ministerului Educației ne promitea cam ce promite și astăzi anunțul citat. Ba chiar angajamentele erau incluse într-un document asumat de Guvern (Planul Național de Acțiune pentru Guvernare Deschisă 2016-2018), nu doar pe Facebook.

Plecând de la premiza că în spatele anunțului se află și o intenție serioasă, nu doar o declarație electorală, am transmis Ministerului Educație câteva sugestii despre obiective ce ar putea fi asumate în direcția deschiderii datelor administrate de Minister și instituțiile din subordine. Nu am primit niciun răspuns, sau confirmarea că au primit emailul, ceea ce, din nefericire, nu ne surprinde. Vom urmări cu atenție și îngrijorare subiectul. Iată mai jos sugestiile pe care le-am transmis.


Bună ziua,

Având în vedere anunțul Ministerului Educației și Cercetării, prin intermediul paginii de Facebook, cu privire la reluarea preocupărilor legate de date deschise în educație, vă trimit câteva recomandări rezultate din activitatea anilor anterior.

1. Actualizarea seturilor de date publicate deja pe portalul national data.gov.ro.

MEC încă nu a publicat datele pentru anul 2020, respectiv Rețeaua școlară (pentru anul școlar 2020-2021) și rezultatele la examene naționale și titularizare din 2020. Acestea pot fi publicate în scurt timp, fiind un obiectiv pe termen scurt.

2. Noi seturi de date.

Cele mai cerute seturi de date, în anii anterior, includ:

  • date SIIIR: asigură o imagine asupra învățământului preuniversitar;
  • date RMU (Registrul Matricol Unic): Date statistice pentru învățământul superior din România;
  • date din evaluările ARACIP și ARACIS, într-o formă prelucrabilă automat.

Este posibil să fie nevoie de anonimizare sau de a extrage din sistemele informatice doar un subset ce poate fi făcut public (dacă există restricții legale), deci putem vorbi de un obiectiv pe termen mediu.

(nb. SIIIR a avut, pentru o vreme, o interfață disponibilă publicului, date.edu.ro; acum este nefuncțională)

3. Un mecanism instituțional.

În Planul Național de Acțiune OGP 2016-2018, Ministerul Educație și-a asumat un angajament privind crearea unui mecanism instituțional care să asigure, pe termen lung, deschiderea tuturor seturilor de date deținute de Minister și instituțiile coordonate.

Angajamentul „Date deschise și transparență în educație” (15) poate fi văzut în PNA disponibil la: http://ogp.gov.ro/nou/wp-content/uploads/2016/08/PNA-2016-2018.doc

Din păcate, procesul s-a blocat la primul pas. Sau înainte de primul pas. Reluarea acestui proces este un bun obiectiv pe termen lung.

4. Un proiect de cartografie educațională.

În cadrul dezbaterilor pe marginea PNA OGP 2016-2018, a rezultat interesul publicului pentru un proiect de cartografiere a furnizorilor de educație, cu o interfață accesibilă publicului. Pentru o scurtă perioadă, o astfel de încercare a fost inclusă și pe amintitul date.edu.ro. Există și un concept propus de societatea civilă (anexat).

Problema care a demotivat continuarea acestui proiect este absența coordonatelor spațiale asociate clădirilor școlilor din baza de date „Rețeaua școlară” publicată periodic (nu și în acest an) pe portalul național de date deschise. Îmbunătățirea acestui set de date și crearea hărții educației poate fi un obiectiv de implicare a comunității în efortul de deschidere a datelor din educație.

În speranța că aceste sugestii vă sunt utile, rămânem în continuare deschiși pentru dialog pe această temă.

About Ovidiu Voicu 114 Articles
Ovidiu este membru fondator și director executiv al Centrului pentru Inovare Publică.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.