Democrația se vindecă cel mai greu

Suntem în criză, dar vom trece peste ea. Vom găsi un tratament, iar apoi un vaccin pentru coronavirus. Ne vom întoarcem la treabă și economia își va reveni. Cel mai greu va fi să ne recâștigăm democrația și libertatea, dacă le vom pierde. Să nu le lăsăm să moară!

Cereți alături de noi Guvernului să dezbată transparent când și cum vom organiza alegeri locale și parlamentare în acest an!

Democrația merge prost în jurul nostru. În Ungaria, premierul Orban se transformă pe zi ce trece într-un dictator pe față. A obținut de la Parlament puteri puteri extinse: poate prelungi pe termen nedefinit starea de urgență și poate guverna prin decrete pe durata ei. Pe 9 aprilie, premierul Orban anunță prelungirea carantinei generale pe termen nedefinit (erau 960 de cazuri de Covid-19 identificate, și 66 de decese, mult mai puțin ca în alte țări). Urmează, probabil, prelungirea stării de urgență pe termen nedefinit, și instaurarea dictaturii personale totale a lui Viktor Orban. Pentru cei ce se vor opune, dl. Orban a decretat deja pedepse cu închisoarea pentru împiedicarea măsurilor de limitare a îmbolnăvirilor și pentru răspândirea de informații false.

În Polonia, conservatorii aflați la putere au impus organizarea alegerilor prezidențiale în mai, în plină pandemie. Se va vota exclusiv prin corespondență. Nu se știe cum va funcționa. Nu sunt garanții privind corectitudinea votului. Un singur lucru e previzibil: președintele în funcție își va păstra mandatul.

Chiar și mai de departe, din SUA, vin vești proaste pentru democrație. La cererea legislativului, Curtea Supremă a statului Wisconsin, ambele controlate de republicani, a impus organizarea alegerilor statale, deși sunt în efect măsuri de izolare sociale, similare cu cele de la noi. În numeroase regiuni, o parte din secțiile de vot au fost închise. Nu întâmplător, sunt regiuni care votează tradițional cu democrații. Republicanii, susținuți de un vocal președinte Trump, au refuzat introducerea votului prin poștă. Cetățenii au avut de ales între a renunța la dreptul la vot, sau a-și risca sănătatea la lungile cozi de la secțiile rămase deschise, 5 din 180 într-una din regiuni (o astfel de coadă în imagine, via New York Times). Urmează alegerile prezidențiale, la toamnă.

În România, alegerile locale au fost deja amânate, așa cum este normal. Nu poți avea alegeri corecte în pandemie. Urmează să fie decisă data alegerilor, atât pentru cele locale, cât și pentru cele parlamentare.

Trebuie stabilite și procedurile, și e important cum vom face. Cu certitudine amenințarea Covid-19 nu va dispărea în următoarele luni. Am reușit doar să aplanăm vârful crizei. Vom avea nevoie de măsuri echilibrate, care vor proteja persoanele ce participă la vot fără a afecta corectitudinea votării.

Trebuie să dezbatem deschis toate aceste lucruri, cu participarea tuturor celor interesați. Dacă deciziile vor fi luate în spatele ușilor închise, va scădea din nou încrederea în democrație. Cei aflați la putere vor fi tentați să ia decizii ce îi avantajează.

Avem timp să facem acestă dezbatere, acum. Putem să o purtăm la distanță. Important e să o facem. Alături de alte organizații civice, am cerut Guvernului și Autorității Electorale Permanente să deschidă dezbaterea, să apere democrația. Găsiți mai jos sau anexat textul complet al scrisorii.

Vă invităm pe toți să distribuiți acest mesaj. Să scrieți Guvernului, Autorității Electorale și Președintelui, cerând să apere democrația și esența ei, alegerile libere și corecte.


(scrisoarea transmisă)

În atenția 

Domnului Ludovic Orban, Prim-ministrul României

Domnului Ion-Marcel Vela, Ministrul Afacerilor Interne

Domnului Constantin-Florin Mitulețu Buică, Președintele Autorității Electorale Permanente 

Stimați domni, 

Organizațiile semnatare au luat act de impunerea unor restricții privind procedurile de transparență decizională în contextul crizei cauzate de COVID-19. Am constatat că în această situație se impunea amânarea organizării alegerilor locale, prin prisma termenelor legale care solicitau stabilirea unei date pentru ziua votului, dar și a riscurilor de contagiune. Guvernul a emis OUG 44 din 6 aprilie, care reglementează condițiile pentru amânarea alegerilor, strângerea de semnături și alte proceduri care țin de candidaturi, precum și prelungirea mandatelor aleșilor locali, urmând ca anumite aspecte să fie detaliate prin decizii ale Autorității Electorale Permanente.

Cu toate acestea, considerăm că transparența decizională rămâne un principiu fundamental al statului de drept în contextul elaborării unor acte normative care să reglementeze organizarea proceselor electorale. Emiterea unor reglementări de acest fel, care au potențialul de a afecta dreptul de a alege și de a fi ales trebuie discutate în spațiul public. Atât posibilii competitori electorali, cât și societatea civilă, experți sau alți terți care pot contribui la emiterea unor puncte de vedere relevante trebuie incluși într-o dezbatere publică despre organizarea alegerilor.

Miza acestei dezbateri este încrederea cetățenilor în democrația din România, un element de unitate socială în vreme de criză. Este esențial ca România să dea un semnal, atât propriilor cetățeni cât și partenerilor europeni, de normalitate și stabilitate democratică în această perioadă de criză.

Întrucât este posibil ca efectele acestei crize să nu dispară total până în toamnă sau chiar să apară un al doilea val, trebuie luate în calcul metode de a organiza procesul de votare în condiții de deplasare limitată care să nu afecteze participarea și drepturile electorale. Solicităm autorităților responsabile să țină cont de faptul că în situația probabilă în care vor fi necesare alte amendamente, acestea trebuie să asigure premisele pentru o campanie electorală veritabilă, cu reguli transparente și inclusive, care să respecte angajamentele internaționale asumate de România. 

Considerăm că dezbaterea publică trebuie să fie deschisă publicului și exemplificăm în continuare câteva puncte cheie ce ar trebui discutate:

 • Stabilirea datei alegerilor locale și a datei alegerilor parlamentare: 
  • Publicarea mai multor scenarii de către Autoritatea Electorală Permanentă, ținând cont de previziunile specialiștilor în sănătate publică privind evoluția pandemiei și un eventual al doilea val Covid-19 spre sfârșitul anului.
  • O perioadă rezonabilă în care competitorii electorali și societatea civilă să transmită observații și propuneri.
  • Organizarea a cel puțin unei dezbateri online pe această temă, cu o procedură care să permită interacțiunea cu publicul.
 • Metode alternative de vot
  • Realizarea de către AEP a unor scurte studii privind potențialul unor metode de vot alternative, care să includă printre altele: votul prin corespondență extins pentru toți cetățenii; votul anticipat, în persoană. În același timp trebuie luată în calcul nevoia de a elimina anumite vulnerabilități identificate în cel mai recent raport de monitorizare a alegerilor prezidențiale publicat de Coaliția FiecareVot
  • Realizarea unor analize, de către INSP, privind riscurile epidemiologice ale diverselor metode de vot (inclusiv votul clasic, în persoană la secția de votare).
  • Organizarea unei dezbateri publice interactive pentru a alege cele mai potrivite metode de vot, care să țină cont de limitările impuse de timpul scurt și situația de criză.

Apreciem faptul că procesul de organizare a alegerilor va implica eforturi susținute din partea Guvernului și Autorității Electorale Permanente și faptul că anumite limitări sunt inerente acestei situații, iar în acest sens ne arătăm toată disponibilitatea de a ne implica activ în identificarea celor mai bune soluții pentru organizarea alegerilor locale și parlamentare din 2020.

Semnatari

Asociația Expert Forum 

Centrul pentru Inovare Publică

Geeks for Democracy

Asociația CIVICA Iași

Centrul pentru Resurse Civice

Asociația Centrul Român de Politici Europene

Asociația pentru Tehnologie si Internet – ApTI

Funky Citizens

Greenpeace România

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

Mircea Kivu – sociolog

Maria Krause – expert electoral

About Ovidiu Voicu 114 Articles
Ovidiu este membru fondator și director executiv al Centrului pentru Inovare Publică.

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. ONG-uri pentru democraţie, în vremuri de pandemie - Centrul pentru Inovare Publică
 2. Alegeri libere și corecte în condiții de siguranță - Centrul pentru Inovare Publică

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.