Fișa START un model de instrument de monitorizare pentru implementarea BPlașcoală

Alături de Ghidul de resurse și instrumente de lucru pentru BPlașcoală, echipa de proiect a adaptat pentru a sprijin activitatea facilitatorului, fișa START. Fișa START este un instrument de monitorizare care permite facilitatorului procesului de BP să ajute echipele să colecteze informațiile pe care le știu și pe cele de care au nevoie să le afle pentru a avea un proces clar și eficient.  

Instrumentul de lucru sau de monitorizare trebuie discutat de către facilitator împreună cu echipele care vor dezvolta idei de proiecte în cadrul procesului de bugetare participativă, chiar la prima întâlnire (respectiv la finalul ei). Pentru ca procesul să fie cât mai clar și pașii să fie foarte bine înțeleși de către fiecare echipă, considerăm că este foarte important ca fiecare elevă sau elev să înțeleagă conținutul și scopul fișei pentru primul pas al procesului de bugetare participativă: colectarea ideilor de proiect.

Fișa START este completată de fiecare echipă care va participa la procesul de bugetare participativă, echipa fiind formată din elevii și elevele care participă la proces și care propun idei și ulterior dezvoltă proiecte de bugetare participativă. Instrumentul de monitorizare ajută facilitatorul să anticipeze derularea procesului de bugetare participativă, să distribuie noi responsabilități și să aibă o imagine cât mai precisă în privința a ceea ce vrea să facă și cum anume vrea să facă acest proces.

Echipa de proiect vă sfătuiește ca completarea fișei START să se facă la fiecare întâlnire dedicată primului pas – colectarea ideilor de proiect – ca un rezumat al întâlnirii care a avut loc. La fiecare întâlnire ce urmează se va parcurge fișa de la întâlnirea anterioară și se va vedea care este evoluția comparativ cu data trecută.

Fișa START însoțește Ghidul de resurse și instrumente de lucru dezvoltate de echipa de proiect în cadrul proiectului pilot, Bugetare Participativă la școală.

Dacă sunteți interesați să aflați mai multe despre BP la școală, vă rugăm să ne scrieți prin email (ncioleta.voicu@inovarepublica.ro) sau prin pagina proiectului de Facebook.