Guvernare deschisă în dezbatere publică

guvernare deschisă

În această perioadă, sunt în dezbatere publică două acte normative care privesc guvernarea deschisă în România. Planul Național de Acțiune Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă 2016-2018 conține angajamentele Guvernului pentru următorii doi ani. O variantă actualizată a fost publicată de Guvern, iar pe 23 iunie va avea loc o întrunire publică. Executivul propune și o re-organizare a Cancelariei Primului Ministru, care privește și domeniul guvernării deschise, pentru că aici se găsește unitatea de coordonare a Parteneriatului amintit. Documentul este în dezbatere publică pe pagina Secretariatului General al Guvernului.

Centrul pentru Inovare Publică a trimis contribuții scrise la ambele consultări publice. În ceea ce privește Planul de Acțiune, am sesizat mai ales lipsa de ambiție a majorității angajamentelor propuse de instituții publice. Excepțiile notabile sunt Educația (mai puțin cercetarea) și Justiția, unde minsiterele de resort au propuneri consistente. Am sesizat și slaba conlucrare dintre Guvern și societatea civilă la redactarea Planului, deși tocmai cooperarea ar trebui să fie în centrul întregului proces.

Cu privire la organizarea CMP, am constatat o neconcordanță între textul proiectului de hotărâre și anexa acestuia. Astfel, textul menționează existența unui secretar de stat care coordonează Parteneriatul pentru guvernare deschisă, dar anexa, adică organigrama, nu include unitatea de coordonare! Am sugerat două opțiuni: fie înființarea unui secretariat de stat dedicat, fie includerea explicită a unității de coordonare în subordinea secretarului de stat pentru strategii, politici și programe. În context, am observat carențele procesului de dezbatere publică și am solicitat organizarea unei întâlniri pe marginea proiectului de act normativ.

Puteți citi aici mai jos documentele cu toate comentariile noastre. Nu uitați că joi, 23 iunie, de la ora 14, la Biblioteca Națională va avea loc dezbaterea pe marginea Planului de Acțiune. Găsiți aici detalii organizatorice.

1. Observații la Planul Național de Acțiune Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă

[gview file=”http://www.inovarepublica.ro/wp-content/uploads/2016/06/comentarii-pna-ogp-2016-2018.pdf”]

 

2. Observații la proiectul de hotărâre privind funcționarea Cancelariei Primului Ministru

[gview file=”http://www.inovarepublica.ro/wp-content/uploads/2016/06/comentarii-hg-functionare-cpm-web.pdf”]

 

 

About Ovidiu Voicu 114 Articles
Ovidiu este membru fondator și director executiv al Centrului pentru Inovare Publică.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.