Guvernul Cîțu ține la secret „ievaluarea” miniștrilor

Premierul Cîțu a anunțat că va evalua periodic miniștrii. Ba chiar a trecut prin ședința de guvern un Memorandum care include fișe individuale de evaluare pentru fiecare ministru. Doar că nu a publicat și fișele; ba chiar încalcă legea, refuzând să le publice la cerere, ca orice informații de interes public. Așa, la secret, evaluarea dlui. Cîțu e mai degrabă o „ievaluare”, adică un instrument de decizie discreționară, la comandă politică.

Memorandumul cu tema „Monitorizarea şi evaluarea complexă pe bază trimestrială a acțiunilor întreprinse de Guvern pentru îndeplinirea Programului de guvernare, activității ministerelor și diseminarea rezultatelor” a fost de trei ori pe agenda ședinței de guvern, înainte de a fi în cele din urmă aprobat în data de 5 mai. Memorandumul spune că evaluarea trimestrială va fi realizată de Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP). Poate vă mai amintiți de CNSP de pe vremea când dl. Liviu Dragnea o transformare într-un mini-guvern, care acorda chiar și finanțări, dar era controlat netransparent chiar de către liderul PSD. Iată că dl. Cîțu i-a găsit o nouă întrebuințare.

Documentul adoptat de Guvern vorbește și de „Fișe individuale pentru fiecare minister în parte care conțin obiectivele generale, obiectivele specifice cu măsurile/acțiunile aferente cuprinse în Programul de guvernare, precum şi alte măsuri de reformă”. Pe acestea însă nu le-a publicat.

Pentru că suntem interesați de buna guvernare, am solicitat aceste fișe, în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public. Pare destul de evident că obiectivele și acțiunile ministerelor sunt un informații de interes public. Ei, pentru guvernul Cîțu nu e deloc așa. În răspunsul primit, Guvernul ne aburește: că Memorandumul e document intern (corect), că fișele au fost trimise ministerelor (corect) și că nu se publică în Monitorul Oficial (corect). Doar că nu ne dau și fișele (incorect).

Legea este foarte clară: „prin informație de interes public se înțelege orice informație care privește activitățile sau rezulta din activitățile unei autorități publice sau instituții publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informației”. Excepțiile sunt puține și la fel de clar definite: informații din domeniul apărării naționale (nu e cazul); informații clasificate (nu e cazul); secrete comerciale (nu e cazul); informații cu privire la date personale (nu e cazul); informații din timpul anchetelor (nu e cazul); sau informații care prejudiciază măsurile de protecție a tinerilor (nu e cazul).

E lesne să ne imaginăm de ce Guvernul refuză să publice și fișele de evaluare. Premierul Cîțu intenționează să le folosească în interes politic, fie în lupta internă din partid, fie împotriva celorlalte partide ce alcătuiesc coaliția de guvernare. Dacă informațiile ar fi publice, interpretarea lor arbitrară nu ar mai fi posibilă.

Nu este o evaluare, ci o „ievaluare”, acel procedeu inventat de fostul ministrul al justiției, dl. Toader, pentru a obține rezultatul dorit dintr-o analiză aparent obiectivă. Dl. Cîțu folosește instrumentul dlui. Dragnea, CNSP, și metodele dlui. Toader, „ievaluarea”, pentru a câștiga capital politic.

About Ovidiu Voicu 114 Articles
Ovidiu este membru fondator și director executiv al Centrului pentru Inovare Publică.