
Legea 544/2001 privind accesul la informații de interes public împlinește anul acesta 15 ani, o vârstă „venerabilă” pentru o lege. A fost folosită intens în tot acest timp de cetățeni, societate civilă și jurnaliști și și-a arătat atât puterile, cât și limitele. De câțiva ani, discuția despre actualizarea legii apare recurent. A fost și unul dintre angajamentele României în Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă, dar unul neîndeplinit. Mai recent, Guvernul a anunțat constituirea unui grup de lucru pe această temă.
Noi, echipa Centrului pentru Inovare Publică, ne-am propus să contribuim la această dezbatere explorând o zonă mai puțin vizibilă în spațiul public, dar cu impact potențial ridicat: jurisprudența legii 544/2001. Pe parcursul acestui an, vom analiza dosarele aflate pe rolul instanțelor din România, în cauze privind accesul la informații, pentru a identifica acele tipuri de informații pentru care există cel puțin o hotărâre definitivă a unei instanțe privind caracterul lor de interes public. Aceste informații vor fi disponibile public, sub licență liberă.
În sistemul de drept din România, astfel de hotărâri produc efecte doar pentru cazul în care au fost date. Sunt însă alte moduri în care aceste informații pot fi utilizate cu succes:
- oferă un sprijin suplimentar pentru fundamentarea deciziei acelor funcționari și decidenți care ar dori în principiu să furnizeze informații, dar se tem „să nu facă o greșeală”. Chiar dacă este o teamă fără bază reală, practica ne arată că este o problemă reală.
- reprezintă argumente suplimentare pentru orice alt demers în instanță în baza legii 544/2001.
- aduce dovezi utile pentru procesul de actualizare a legii accesului la informații de interes public
Nu este primul demers de acest fel. Institutul pentru Politici Publice a avut un rol de pionierat în astfel de activități, construind în perioada 2009-2010 o platformă cu jurisprudența legii 544/2001. Chiar dacă nu mai este actualizată, aceasta rămâne o resursă foarte utilă, cu peste 850 de decizii finale ale instanțelor. Platforma nu are licență liberă, dar informațiile pot fi accesate integral și gratuit, prin intermediul interfeței puse la dispoziție.
Interogarea portalului instanțelor de judecată și solicitările de informații adresate instanțelor rămân principalele instrumente de cercetare. Demersul nostru este ușurat de lansarea recentă a portalului de jurisprudență românească, rolii.ro. Acesta cuprinde peste două milioane de hotărâri definitive ale instanțelor, din perioada 2013-2015, în format deschis. Portalul este în continuă dezvoltare, având obiectivul de a publica peste 20 de milioane de hotărâri, datate începând cu 2007 și actualizate permanent. Suntem conștienți și că numeroase informații pot fi obținute direct de la utilizatorii legii 544/2001, cetățeni, activiști sau jurnaliști și vrem să ajungem la ei. Vom reveni cu informații pentru cei ce vor să ne ajute.
Componenta de cercetare este posibilă cu sprijinul financiar al Open Society Initiative for Europe.
Be the first to comment