Internship plătit: date personale în context politic

Te interesează felul cum partidele politice din România respectă datele personale ale cetățenilor în campania electorală și nu numai? Ai auzit de Cambridge Analytica sau te-ai gândit cum scenariile din serialul “Black Mirror” pot fi împiedicate? Dacă da, atunci ești un candidat bun pentru un internship organizat de Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI) și Centrul pentru Inovare Publică (CIP). Stagiul durează până în 30 noiembrie 2020.

Cât, cum, cine, de ce

Stagiul va începe, în funcție de disponibilitatea candidatului selectat, la cea mai apropiată dată și se va desfășura până la finalul lui noiembrie 2020. Avem un buget brut de 375 de euro/lună, iar interrnship-ul presupune un angajament de 3 ore pe zi, 5 zile pe săptămână (sau echivalent – de ex. două zile full-time). Activitatea se va desfășura împărțit, atât de la sediul ApTI și CIP, cât și la distanță.

Vei lucra îndeaproape cu ambele asociații și vei dobândi cunoștințe noi despre legislația electorală, legislația privind datele personale și vei descoperi aspecte practice legate de modul cum sunt (sau nu) respectate legile. Vei fi înconjurat de profesioniști în domeniu, care vor lucra alături de tine și care te vor îndruma. 

Ce ai de făcut

Pe perioada stagiului vei:

 • monitoriza ce se întâmplă la nivelul respectării datelor personale în context electoral în România;
 • analiza date publice puse la dispoziție de rețelele sociale (ex. Google, Facebook etc.) cu privire la publicitatea electorală din România;
 • folosi uneltele de activism (digitale sau nu) pentru a încerca să obții informații publice cu privire la aceste subiecte;
 • scrie însemnări pe site și rețelele de socializare despre aceste subiecte;
 • informa publicul și jurnaliștii despre ultimele noutăți;
 • ajuta la producerea de materiale informative și organizarea de evenimente.

Pe cine căutăm

Dacă ai:

 • interes pe subiectul date personale în context politic și electoral;
 • nivel bun de folosire a calculatorului și Internetului, inclusiv cu privire la analiza de date; 
 • cunoștințe bune de limba engleză;
 • cunoștințe primare despre legislația electorală, legislația despre date personale și actorii din aceste domenii;
 • lejeritate în a scrie articole pe înțelesul tuturor;
 • structură în argumentare și atenție la detalii;
 • creativitate și proactivitate,
 • atunci așteptăm candidatura ta!

Am vrea să fii independent/ă și auto-didact/ă și prefarabil student/ă (licență, masterat sau doctorat).

Dacă te interesează stagiul, trimite CV-ul și un text de maximum 15 rânduri în care ne spui de ce vrei să candidezi și din ce punct de vedere te interesează subiectul Date personale în context politic, la adresa internship@apti.ro, până în 30 ianuarie 2020. Răspunsul va fi comunicat în 3 februarie 2020. În funcție de numărul și calitatea candidaturilor primite, putem prelungi data limită. Ne rezervăm dreptul să îi rugăm pe candidați să participe la un interviu, pentru departajarea lor. 

Cine suntem

ApTI este o asociație nonguvernamentală care își propunere susținerea și promovarea unei lumi digitale libere și deschise, prin respectarea drepturilor fundamentale ale omului. Un Internet liber este un mediu în care libertatea de exprimare și viața privată sunt respectate și garantate. O lume digitală deschisă reprezintă o garanție a accesului legal și sigur la beneficiile aduse de tehnologia informației.

Asociația Centrul pentru Inovare Publică este o organizație non-guvernamentală, care își propune să construiască o societate deschisă în care instituții transparente oferă acces la informații în formate deschise, decid împreună cu și în interesul celor pe care îi reprezintă, garantând drepturi egale pentru toate persoanele și în care cetățenii iau atitudine în cunoștință de cauză față de ceea ce se întâmplă în jurul lor. În proiectele pe care le dezvoltăm, încercăm permanent să găsim abordări inovatoare și să propunem modele sustenabile de dezvoltare pentru societate.

About Ovidiu Voicu 114 Articles
Ovidiu este membru fondator și director executiv al Centrului pentru Inovare Publică.