Obiectivul noului proiect de educație media este de a crea un sistem de sprijin eficient și durabil, conceput pentru a ajuta facilitatorii din comunitățile locale să demonteze știrile false și dezinformarea, pentru a permite gândirea critică și pentru a favoriza incluziunea, coeziunea socială, încrederea și relațiile sănătoase între comunități. Prin proiect ne propunem să dezvoltăm activități prin care să oferim comunităților și facilitatorilor (cadre didactice), cunoștințe și abilități necesare pentru a identifica și neutraliza informațiile false și dezinformarea, pentru a preveni apariția și diseminarea acestora, dar și intervenții pentru combaterea efectelor nedorite.

În egală măsură, corelând metodologiile uzuale de verificare a realității cu intervențiile de remediere, Observatorul va permite identificarea, transferul și promovarea de bune practici, mai întâi pentru toate comunitățile din proiect, apoi replicarea în contexte comunitare similare, prin implementarea altor proiecte de educație media.

Cinci facilitatori  și 25 de elevi de liceu sau (cel puțin 4 în fiecare comunitate) sunt principalele grupuri țintă ale proiectului. În cadrul activităților proiectului am selectat licee și cadre didactice acționează ca și facilitatori locali și care sprijină echipele de elevi, organizează întâlniri la nivelul celor cinci licee selectate, Echipa de proiect CIP  ajutat echipele de proiect împreună cu facilitatorii locali să identifice povești din comunitatea, situații particulare ale persoanelor dezavantajate (excluse, marginalizate) ca urmare a știrilor false, zvonurilor, miturilor. Elevii din cele cinci comunități au identificat cazuri ale persoanelor dezavantaje din comunităților lor și pe baza materialelor elaborate de echipa de proiect CIP elaborează studiile de caz.

Principalele rezultate ale proiectului sunt formarea facilitatorilor, a elevilor din cele cinci licee selectate pe temele proiectului, sesiuni de formare locale la care au participat profesori și elevi, povești și studii de caz ale persoanelor dezavantajate (excluse, marginalizate) și un set de instrumente pentru prevenirea și combaterea știrilor false, a dezinformării, a discursului instigator la ură și a consecințelor acestuia.

Conținutul produs în timpul tuturor activităților va fi parte din Observatorul Dezinformării și Excluderii și va putea fi accesat de publicul larg în timpul proiectului, dar mai ales după finalizarea acestuia.

Proiectul este susținut financiar de Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România pentru o perioadă de nouă luni, începând cu 1 septembrie 2022.

This project is financially supported by The Embassy of the Netherlands