Partide contra cronometru: 6 aprilie, termenul limită pentru înregistrare

Data alegerilor locale este 5 iunie. Termenul pentru depunerea candidaturilor este 26 aprilie. Dar partidele politice trebuie să transmită către Biroul Electoral Central semnele lor electorale în termen de la zile de la înființarea BEC, cel mai târziu la 6 aprilie. Ca să transmită semnul electoral, partidul trebuie să aibă personalitate juridică. Deci acesta este termenul limită până la care partidele trebuie să finalizeze procedurile de înregistrare.

Aceste termene rezultă din aplicarea Legii 115/2015 pentru alegerea autorităților publice locale, prin Hotărârea de Guvern nr. 51/2016 privind stabilirea datei alegerilor locale din anul 2016.

Teoretic, termenul de 6 aprilie s-ar putea chiar devansa cu până la șase zile. HG 51/2006 intră în vigoare pe 22 martie, iar Înalta Curte de Casație și Justiție are la dispoziție 5 zile pentru a organiza tragerea la sorți a judecătorilor din BEC; într-un pas ulterior, BEC are trei zile pentru a își stabilit regulamentul. Dar ambele lucruri se pot face într-o singură zi fiecare. Deci, dacă Înalta Curte se grăbește și vrea să fie puțin ironică, termenul final pentru partide poate fi chiar 1 aprilie. Și nu, nu este o păcăleală.

Amintim că la acest moment sunt peste 60 de partide în curs de înregistrare la Tribunalul București sau la Curtea de Apel, iar numărul crește în fiecare zi. Majoritatea acestora sunt partide locale. Durata medie a procedurilor este de aproape 4 luni. Mai multe detalii și statistici în articolul anterior.

Poate că este momentul ca Tribunalul București să ia serios în considerare măsuri concrete pentru a accelera procedurile de înregistrare.

About Ovidiu Voicu 114 Articles
Ovidiu este membru fondator și director executiv al Centrului pentru Inovare Publică.

1 Comment

  1. Bună ziua,
    am ajuns la ultimul pas cu Uniunea Pentru Codlea: înscrierea în registrul partidelor. Sentința ne este favorabilă. Și se pare că aici ne împotmolim . Problema e că pe 6 aprilie e termen pentru transmiterea semnelor electorale.
    Teoretic am reușit să stabilim o întâlnire cu grefierul miercuri, 30 martie, dar ne-a cerut să ducem de la Parchet o renunțare la apel. Încercăm mâine, 29 martie, să ne prezentăm cu un avocat la Parchet să cerșim actul respectiv.
    Aveți vreo idee ce am mai putea face?

    http://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000685024&id_inst=3

1 Trackback / Pingback

  1. Tribunalul București a accelerat înregistrarea partidelor politice - Centrul pentru Inovare Publică

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.