Modificările aduse de Parlament Legii Partidelor Politice (LPP), prin legea 114/2015, revoluționează modul de înregistrare a noilor partide. Oricare 3 cetățeni pot înființa un partid politic. Putem vorbi acum de partide locale, o oportunitate reală pentru grupuri civice de a se implica activ în viața politică a comunităților. Rămân sau apar noi bariere, dezavantajând sau împiedicând participarea partidelor mici. Pentru a evita radierea automată, un partid trebuie să depună candidaturi în minim 75 de localități, sau o listă completă într-un județ, la alegerile parlamentare. Pragul electoral rămâne ridicat, la 5%, iar generoasa finanțare publică nou-introdusă este condiționată de trecerea acestui prag.

Chiar și în aceste condiții, legea creează oportunități evidente pentru reașezarea vieții politice, cel puțin la nivel local.

Pentru a fructifica oportunitatea și a contribui efectiv la reformarea clasei politice, cetățenii trebuie să afle despre schimbări, să aibă încrederea de a le folosi și curajul de a depăși barierele.

Centrul pentru Inovare Publică își propune să contribuie la îndeplinirea acestor condiții, fără să fie influențat de orientare politică sau ideologie.

În perioada ianuarie- decembrie 2016, cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, prin proiectul „Legea Partidelor Politice : bariere și oportunități”, Centrul pentru Inovare Publică

  • a informat cetățenii despre noile oportunități oferite de Legea Partidelor Politice;
  • a monitorizat implementării LPP pentru identificarea potențialelor bariere în calea dreptului la asociere politică.

Actualizăm permanent lista partidelor care se înregistrează la Tribunal aici.

Proiect finanțat prin:

rgb_JPG-02

 

 

 

 

 

 

Fondul pentru Inovare Civică este un program dezvoltat de:

fdsc

În parteneriat cu:

raf        trust

 

Sponsor:

raiffeisen