Veste bună pentru formațiunile care nu au reușit să trimită semnele electorale către Biroul Electoral Central până pe data de 6 aprilie: dacă reușesc să strângă numărul de semnături necesare pot participa la alegerile locale din data de 5 iunie chiar și fără semn electoral. Termenul pentru depunerea candidaturilor este 26 aprilie.
Cu toate că au existat precedente în acest sens, modificarea legii pentru alegerea autorităților administrației publice locale anul trecut a lăsat ambiguu acest aspect, deoarece noua lege nu face referire la caracterul mandatoriu sau facultativ al participării la alegeri cu semn electoral. În urma unei adrese a Centrului pentru Inovare Publică, Biroul Electoral Central a confirmat faptul că propunerea unui semn electoral este facultativă.
Care era problema?
Conform calendarului electoral, semnele electorale trebuiau trimise către Biroul Electoral Central până pe data de 6 aprilie 2016. O serie de semne electorale ale unor partide noi au fost respinse. În această situație s-au aflat următoarele partide (toate locale): Partidul Sebeșul Verde, Partidul 200 pentru București, Partidul Maramureșenilor, Mândri că Suntem Arădeni, Alternativa de Vest, Partidul Vrancea Noastră și Partidul Nostru.
Dintre acestea, cea mai ingrată situație a fost cea a Partidului 200 pentru București. Cererea acestuia fusese acceptată de Tribunalul București, dar în urma unei contestații a Ministerului Public dosarul a ajuns la Curtea de Apel. Pe data de 4 aprilie, Curtea de Apel a respins apelul ca nefondat, Partidul 200 pentru București, căpătând astfel personalitate juridică, conform legii 14/2003:
Art. 22 Partidul politic dobândește personalitate juridică de la data rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii instanței privind admiterea cererii de înregistrare.
Așadar, Partidul 200 pentru București avea personalitate juridică în momentul în care a trimis semnele electorale către BEC. Pe de altă parte, nu fusese încă înscris în Registrul Partidelor Politice. Decizia BEC s-a bazat pe lista partidelor trecute în Registru. În plus, legea 115/2015 nu oferă partidelor politice opțiunea de a contesta deciziile Biroului Electoral Central atunci când e vorba despre admiterea/respingerea semnelor electorale.
Un precedent controversat
Cazul este asemănător unei întâmplări din anul 2007. Atunci, semnul electoral al Partidului Liberal Democrat a fost respins de BEC în pragul alegerilor pentru Parlamentul European deoarece:
Examinând extrasul din Registrul partidelor politice înaintat de Tribunalul București, Biroul constată că, în acest registru, nu este înregistrat nici un partid purtând această denumire. În consecință, autointitulatul “Partid Liberal Democrat” nu are calitate de “partid politic” în sensul legii.
Argumentul invocat pentru admiterea cererii de înregistrare a semnului Partidului Liberal Democrat a fost acela că partidul primise aprobarea Curții de Apel pentru a se înscrie în Registrul Electoral, decizie cu caracter definitiv.
Câștig de cauză a avut argumentul împotriva cererii PLD, care a participat la alegeri fără semn electoral (fără semn electoral a participat și Partidul Noua Generație, al cărui semn electoral fusese respins deoarece făcea apel la simbolistica Uniunii Europene).
Implicații
În consecință, Partidul 200 pentru București are opțiunea de a participa la alegerile locale, dacă reușește să strângă numărul minim de semnături necesare, dar fără semn electoral. Pe liste vor apărea doar numele candidaților propuși, alături de numele partidului.
Mai general, important este faptul că la alegerile locale pot participa mai multe formațiuni decât cele anunțate până în prezent, cu toate că acestea nu vor putea folosi semne electorale.
Se pot forma și alianțe electorale noi, între partide deja înregistrate. Acestea vor participa în alegeri tot fără semn electoral. Un astfel de caz ne-a fost semnalat la Codlea, unde un partid nou, Uniunea pentru Codlea, a format o alianță cu o organizație a minorităților național, Forumul Democrat German. Aceasta a fost acceptată de către Biroul Electoral de Circumscripție, dar va participa fără semn electoral, sub numele Alianța Electorală „Uniunea pentru Codlea-Forumul German”.