Posibilitatea înființării unui partid cu 3 membri a produs un declic în rândul mai multor cetățeni, care au decis să se asocieze și să se implice în viața politică locală sau națională. Cine sunt noii lideri politici, care este viziunea lor, ce dificultăți au întâmpinat la înființare și cum văd implicarea politică pe termen lung?
Acestea sunt câteva întrebări pe care Centrul pentru Inovare Publică le adresează membrilor noilor partide create după modificarea legii. Răspunsurile se vor regăsi într-o serie de articole, #partidenoi, realizate în urma interviurilor cu membrii formațiunilor care acceptă să participe la această activitate de monitorizare.
Ne va fi fizic imposibil să intervievăm și să prezentăm toate formațiunile noi: sunt peste 100 de cereri înregistrate la acest moment la Tribunalul București. Inevitabil, selecția va fi subiectivă, bazată pe disponibilitatea la dialog a grupurilor de inițiativă și pe varietatea mesajelor și abordărilor prezentate. Includerea unei formațiuni sau alta în această serie nu reprezintă un îndemn la vot, ci doar unul la a vă informa despre toate opțiunile electorale, inclusiv cele mai puțin evidente.
Azi, 22 februarie, lansăm primul articol, despre Alianța pentru Domnești.
„Domneștiul este casa noastră!”este sloganul Roxanei-Mihaela Vlad, Annei-Bianca Jiga, al lui Claudiu Felix Precup, al Paulei Hilda Stancu şi al lui Adrian Constantin Florea, cinci cetățeni care și-au făcut partid nou în Domnești, județul Ilfov. Alianța pentru Domnești vrea să rezolve problemele comunei ilfovene, pregătindu-se pentru testul decisiv în fața concetățenilor la alegerile locale.
De ce au decis cinci cetățeni să se implice?
„Este inadmisibil ca în 25 de ani, comuna Domnești să aibă 0 lei cofinanțare la proiecte din fonduri europene”. Deși comuna Domnești are un buget generos, persistă „lipsa de proiecte de dezvoltare locală, lipsa infrastructurii, a facilităților medicale și educaționale”, subliniază președinta Alianței pentru Domnești, Roxana-Mihaela Vlad.
De ce au ales să-și facă partid?
„Avem nevoie de o platformă politică ce trebuie să promoveze interesele cetățenilor și interesele comunității. Fără un partid politic, nu poți avea o echipă în Consiliul Local și, așa cum știm, fără Consiliu Local nu îți poți duce la îndeplinire planurile de dezvoltare pentru comuna pe care o reprezinți”.
Dincolo de motivație, procedura
Formațiunea politică a fost aprobată la a doua înfățișare de către Tribunalul București, în luna decembrie 2015. Chiar dacă legislația electorală a devenit mai permisivă, după ce au trecut prin această experiență, membrii noului partid au câteva sugestii: „personal, aș schimba timpii pentru acest demers. Poate că ar trebui să fie un judecător desemnat care să analizeze rapid și să dea termen în momentul în care se completează dosarul în totalitate. Susținem o procedură judecătorească simplificată”.
„Supervizarea și tot ce ține de cereri către Tribunalul București a fost făcută de către un foarte bun jurist, de altfel și membru fondator al partidului”, ne-a spus Roxana Vlad, care recomandă și altor comitete de inițiativă, în funcție de capacitatea financiară a acestora, să apeleze la juriști, deoarece solicitările către Tribunal au un format specific.
Procesul a ajuns la un al doilea termen deoarece, după ce au depus actele, li s-au cerut și cazierele membrilor fondatori, acest lucru fiind justificat pe motiv că „membrii care înființează partidul trebuie să aibă drept de vot.”
În plus, între termene, li s-a menționat și faptul că ultima pagină din statut și din program ar trebui semnată de către toți membrii fondatori, lucru care nu este precizat în legea partidelor politice.
Ce vor să facă?
Conform programului, Alianța pentru Domnești este un partid de centru-dreapta, liberal, de tradiție creștin-democrată, asumându-și ca domenii prioritare protecția mediului și dezvoltarea locală.
Alianța pentru Domnești înaintează un program politic bazat „100% pe transparența în administrație, transparența totală în cheltuirea banilor publici și consultarea publică la adoptarea bugetului local și la luarea unor decizii importante pentru comunitate”.
Unul din punctele importante din program îl constituie și stimularea economiei comunei Domnești, deplângându-se actuala stare de fapt, în care lipsesc locurile de muncă și facilitățile pentru actorii economici. Printre măsurile propuse pentru a stimula dezvoltarea economică se numără „preluarea din experiențele de succes ale altor administrații locale care au ales să susțină dezvoltarea economică a întreprinzătorilor, acordarea de facilități investitorilor”. Referitor la primul punct, Roxana-Mihaela Vlad accentuează faptul că „există deja municipalități din România care au adoptat prin hotărâri ale Consiliului Local scheme de minimis local”. Un alt exemplu de succes oferit este cel al comunei Peștera, din județul Constanța, un caz care „ne determină să credem că se poate”. Prin aceste măsuri, Alianța pentru Domnești speră să încurajeze investitorii, să înceapă accesarea de fonduri europene, aspecte care vor contribui la dezvoltarea economiei locale, proces care, la rândul său, va crea noi locuri de muncă.
Cum văd viitorul?
În prezent există o singură filială a partidului, în satul Tegheș, din comuna Domnești. Partidul are un număr de 400 de membri, ținta fiind 1500-2000 de membri până la data la care va începe campania electorală. În privința obiectivelor electorale, Alianța pentru Domnești va depune liste pentru Consiliul Local și va avea drept candidat pe președinta Roxana-Mihaela Vlad, la primăria comunei. Obiectivul declarat este obținerea a 8 posturi de consilieri locali. Inițial, nu își propuseseră să participe la alegerile parlamentare, declarând că „asta nu ne împiedică să purtăm discuții cu cei care doresc să candideze independent sau din partea altor formațiuni politice și în urma unei decizii colective să acordăm votul nostru candidatului care își va asuma să reprezinte în Parlamentul României și interesele comunei noastre”. Totuși, faptul că legislația electorală prevede radierea partidelor, dacă nu depun candidaturi într-un număr minim de circumscripții i-a făcut să reconsidere această strategie și să se pregătească și pentru alegerile parlamentare (Legea 14/2003, modificată prin Legea 114/2015, prevede prin Articolul 46, Al. 1 că inactivitatea unui partid politic se declară în cazul în care „nu a desemnat candidați, singur sau în alianță, în două campanii electorale succesive, cu excepția celei prezidențiale, în minimum 75 de circumscripții electorale în cazul alegerilor locale, respectiv o listă completă de candidați în cel puțin o circumscripție electorală sau candidați în cel puțin 3 circumscripții electorale, în cazul alegerilor parlamentare”).
Membrii fondatori sunt optimiști cu privire la șansele lor și declară că își vor continua proiectul chiar dacă nu obțin rezultatele dorite în cursa electorală. „Indiferent de rezultatul alegerilor, Alianța pentru Domnești își va continua activitatea și va milita pentru principiile pe care le susținem și le promovăm”.
Stimularea politicii la nivel local este o consecință importantă a noii legislații electorale. Rămâne însă de văzut dacă prevederile referitoare la criteriile de radiere se vor dovedi insurmontabile pentru unele din aceste partide locale, care nu beneficiază de surse de finanțare importante și care ar putea găsi dificil de realizat punctele privitoare la depunerea listelor în 75 de circumscripții pentru alegerile locale. Acesta pare a fi, până la proba contrarie, un mare minus al legislației, care ar putea avea un efect pervers: deși stimulează formarea unor partide locale, ale căror programe politice sunt axate pe comunitățile din mijlocul cărora au luat naștere, criteriile privind radierea pot determina abandonarea acestui element pozitiv și diluarea programului, partidele fiind obligate să răspundă unei categorii mai largi de alegători.
Acest articol face parte din activitatea de informare a cetățenilor despre noile oportunități oferite de Legea Partidelor Politice și monitorizare a implementării LPP pentru identificarea potențialelor bariere în calea dreptului la asociere politică, în cadrul proiectului „Legea Partidelor Politice : bariere și oportunități”, finanțat prin Fondul pentru Inovare Civică.
Be the first to comment