Redeschideți guvernarea deschisă!

Scrisoare deschisă adrsată doamnei Viorica Dăncilă, prim-ministru al României

 

Stimată doamnă Viorica Dăncilă,

Sâmbătă, 3 martie, este Ziua Internațională a Datelor Deschise (Open Data Day). Datele deschise sunt date ce pot fi utilizate în mod liber, reutilizate și redistribuite de către oricine. În era Internetului și a Big Data, accesul la date este esențial. Atunci când vorbim de sectorul public, deschiderea seturilor de date deținute de instituții publice reprezintă standardul de transparență.

În ultimii cinci ani, România a făcut progrese remarcabile în domeniul datelor deschise. Portalul național de date deschise, data.gov.ro, a fost lansat în anul 2013 și a crescut constant. Conform Digital Economy and Society Index (DESI) 2017, România este pe locul 11 din 28 de țări membre UE la indicator date deschise. Acest lucru este cu atât mai remarcabil cu cât țara noastră este pe ultimul loc, 28, la scorul general DESI, și pe ultimele locuri la majoritatea indicatorilor.

În aceeași perioadă, România a progresat și în ceea ce privește alte componente ale guvernării deschise: transparență, implicare cetățenilor în luarea deciziilor, responsabilitatea instituțiilor publice. România este membră a inițiativei internaționale Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă (OGP – Open Government Partnership) din 2011, și în Comitetul de Coordonare al acesteia din 2015. Țara noastră a adoptat și implementat parțial trei planuri bi-anuale de acțiune succesive, ultimul în 2016. Un nou plan de acțiune trebuie adoptat în acest an.

Schimbările politice din ultimele luni au afectat însă progresul în domeniu. Majoritatea angajamentelor din planul curent de acțiune sunt întârziate. Ritmul actualizărilor pe portalul național de date deschise a scăzut. Iar responsabilitățile privind implementarea acestor activități sunt neclare în contextul deselor schimbări în structura SGG și a dispariției Ministerului pentru Consultare Publică.

De Ziua Datelor Deschise, vă solicităm să luați măsuri pentru a readuce guvernarea deschisă în centrul preocupărilor guvernamentale:

  • Desemnarea unui secretar de stat responsabil cu domeniu guvernării deschise
  • Alocarea resurselor necesare pentru funcționarea optimă a portalului național de date deschise, inclusiv resurse umane
  • Solicitarea fermă către toate ministerele și agențiile guvernamentale implicate de a prioritiza realizarea angajamentelor din Planul Național de Acțiune pentru Guvernare Deschisă
  • Demararea procesului de consultare publică pentru co-crearea, în parteneriat cu societatea civilă și mediul de afaceri, a planului național de acțiune 2018-2020, a cărui adoptare este așteptată cel mai târziu în luna august a acestui an

Centrul pentru Inovare Publică este o organizație non-guvernamentală care promovează activ guvernarea deschisă. În 2016, am coordonat efortul comun al societății civile de a propune angajamente pentru Planul Național pentru Guvernare Deschisă. Participăm activ la implementarea angajamentelor selectate. Suntem membri și menținem secretariatul Coaliției pentru Date Deschise, o platformă a societății civile care militează pentru guvernare deschisă și folosirea datelor deschise în administrație. Ne arătăm în continuare disponibilitatea de a participa la un efort comun pentru deschiderea guvernării în România, în interesul cetățeanului.

Rămânem încrezători în continuarea unui dialog constructiv, care să conducă la colaborare în spiritul guvernării deschise și așteptăm răspunsul dumneavoastră.

 

[gview file=”http://www.inovarepublica.ro/wp-content/uploads/2018/03/scrisoare-deschisa-viorica-dancila-ziua-datelor-deschise-2018.doc”]