Situația imigranților și refugiaților în contextul pandemiei

Citim zilnic știri despre situația românilor aflați în străinătate, în această perioadă. Aflăm și despre problemle suplimentare cu care se confruntă refugiații în diverse țări europene. Să nu uităm că și în România sunt imigranți. Sunt mai puțini ca în alte țări, și au condiții ceva mai bune. Sunt însă măsuri necesare pentru a-i ajuta să treacă peste perioada dificilă și, de ce nu, pentru a îi implica în efortul comun de limitare a efectelor pandemiei Covid-19.

Alături de alte 15 organizații membre ale Coaliției pentru Drepturile Migranților și Refugiaților (CDMiR), am trimis Minsterului de Interne o serie de recomandări în pentru sprijinirea comunităților de refugiați și migranți. Aceste recomandări sunt desprinse din activitățile de cercetare și oferire de servici specifice, pe care organizațiile semnatare le desfășoară constant.

Măsurile propuse pornesc de la necesitatea consolidării eforturilor autorităților publice în sensul combaterii efectelor negative ale actualului context asupra populației de străini, solicitanți  de azil, refugiați aflată pe teritoriul României, prin: 

  • prevenirea răspândirii COVID-19 în comunitățile de migranți și Centrele Regionale de Cazare și Proceduri pentru Solicitanți de Azil din cadrul MAI;
  • limitarea efectelor sociale și economice negative ale crizei;

În acest sens, am formulat o serie de recomandări privind:

  1. Includerea migranților și a refugiaților în toate strategiile și măsurile adoptate de către autoritățile centrale și locale în domeniul prevenției răspândirii infecțiilor COVID-19 și protejării sănătății publice.
  2. Traducerea în limba engleză a comunicatelor publice emise de către Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii  privind recomandările și măsurile adoptate în scopul prevenirii răspândirii epidemiei COVID 19, precum și diseminarea largă a acestor traduceri (inclusiv declarațiilor solicitate de autorități);
  3. Suplimentarea acțiunilor de informare a cetățenilor străini și a angajatorilor cu privire la drepturile și obligațiile pe care le au în domeniul muncii și întărirea mecanismelor de control și sesizare a eventualelor abuzuri sau situații de exploatare.
  4. Flexibilizarea programelor finanțate prin Fondurile europene pentru azil, migrație și integrare (FAMI) pentru a permite adoptarea unui set de măsuri urgente menite să răspundă la nevoile apărute sau exacerbate ca rezultat al epidemiei COVID-19.

Vă invităm să citiți textul complet al scrisorii (click pentru download), care detaliază și argumentează măsurile propuse.


NIEM – National Integration Evaluation Mechanism; Measuring and improving integration of beneficiaries of international protection este un proiect transnațional finanţat de Comisia Europeană prin Fondul European pentru Migraţie, Azil şi Integrare în cadrul unui consorțiu format din 17 organizații neguvernamentale și universități din 15 state membre UE. Până în 2017, proiectul a beneficiat de o co-finanțare din partea Open Society Foundations. Centrul pentru Inovare Publică este partenerul din România în cadrul proiectului NIEM. Află mai multe din pagina proiectului: www.forintegration.eu.

(Image by Céline Martin from Pixabay)

About Ovidiu Voicu 114 Articles
Ovidiu este membru fondator și director executiv al Centrului pentru Inovare Publică.