Societatea lui Marian Munteanu

PNL a anunțat zilele trecute un nou candidat, al treilea, pentru Primăria Capitalei, pe domnul Marian Munteanu. Dincolo de procesele interne de selecție, care sunt responsabilitate exclusivă a partidului, ne-a atras atenția prezentarea domnului Munteanu ca reprezentant al societății civile. Doamna Gorghiu a prezentat nominalizarea ca pe un prim pas către „un parteneriat real cu ONG-urile din România”. Spre deosebire de candidații anteriori, domnul Munteanu are o bogată prezentă ideatică, publică. Dar care este societatea, civilă sau nu, pe care o descrie sau reprezintă Marian Munteanu?

Nu se poate nega că domnul Munteanu a avut și are o activitate intensă în societatea civilă. În același timp însă, nu se poate nega că societatea civilă însăși este în esența ei eterogenă, reprezentând numeroase curente de idei și valori. Din această perspectivă, fiind la rându-ne implicați în societatea civilă, observăm că prin nominalizarea domnului Munteanu, cu prezentarea pe care a făcut-o, PNL face o alegere neașteptat de îngustă cu privire la sectorul societății civile căreia i se adresează.

Ne amintim cu respect de activitatea domnului Munteanu din primăvara anului 1990, când a fost unul dintre liderii mișcării anti-totalitare. Ulterior însă, domnia sa a făcut mai multe alegeri care l-au îndepărtat tot mai mult de principiile generoase ale libertății și drepturilor fundamentale. Sunt pe de o parte opțiunile politice, de la o mișcare a tinerilor ce părea a copia tristul și violentul experiment legionar, până la asocierea neașteptată cu controversatul șef la serviciilor de informații, Virgil Măgureanu. Dar nu neapărat opțiunile politice îl individualizează în spațiul public pe domnul Munteanu.

Ceea ce ne îngrijorează este etosul excluderii pe care l-a profesat permanent în viața civică și politică. Încă din anii ‘90, când prezenta programul Mișcării pentru România, și până în prezent, când reia ideile de bază în programul Alianței Noastre, domnul Munteanu a prezentat un model de societate închisă, bazată pe instituții de ordine publică și stricte norme religioase. Este o societate care își împinge membrii către un „normal” înțeles prin uniformitate etnică, religioasă, de stil și opțiuni de viață private. Este o societate izolată și închisă schimburilor culturale cu alte țări.

Dacă în anii ‘90 am fi ales modelul propus de domnul Munteanu, astăzi nu am mai fi în Uniunea Europeană, ci într-o construcție internațională a ortodoxiei răsăritene. Dacă l-am alege astăzi, am fi o nouă Ungarie autoritară, ultra-conservatoare. Am fi o societate în care diversitatea este respinsă și o singură voce, autoritară, a statului și bisericii, ar fi deținătoarea adevărului unic. Pe acest candidat l-a ales partidul ce încă mai are în denumire particula „liberal”, pentru București, probabil cea mai cosmopolită localitate a României.

Nu negăm nici apartenența domnului Munteanu la societatea civilă, nici dreptul legitim al domniei sale de a susține orice model de societate consideră necesar, și nici responsabilitatea deplină a PNL în a-și selecta prin procese interne candidații. Dar e limpede că nominalizarea făcută îndepărtează de princiiple asumate și chiar de fundamentul constituțional al societății românești.

Mai spunea doamna Gorghiu, în declarația de presă, că nominalizarea domnului Munteanu este „alegerea perfectă”. Este totuși al treilea candidat anunțat oficial de PNL pentru București, în ultimele câteva luni. Se poate spune că o căutare a perfecțiunii cere timp. Poate PNL va constata totuși că procesul de căutare încă nu s-a încheiat.

(foto: Marian Munteanu alături de Valeriu Tabără și Virgil Măgureanu în 2000. Sursa: Evenimentul Zilei).

About Ovidiu Voicu 110 Articles
Ovidiu este membru fondator și director executiv al Centrului pentru Inovare Publică.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.