Ministerul Educației a pus în dezbatere publică Proiectul de Ordin privind structura anului școlar 2020-2021. Am participat la această dezbatere cu un punct de vedere în care susținem începerea cursurilor la 1 septembrie 2020, în loc de 14 septembrie cum este propus, și finalizarea lor la 1 iunie 2021.
Dar mai întâi, o observație de formă: proiectul de act normativ nu este însoțit de nicio justificare. De ce a ales Ministerul Educației o formulare sau alta? Nu se știe, sau cel mult putem deduce din aparițiile publice ale ministrului. Este un exemplu de foarte proastă guvernare.
Pe fond, decalarea cursurilor cu două săptămâni are câteva beneficii:
- Permite folosirea mai bună a lunii septembrie, prietenoasă din punct de vedere meteorologic.
- Permite încheierea cursurilor cel târziu la 1 iunie, evitând programarea examenelor în perioada cea mai călduroasă a anului.
- Permite o distribuire mai bună a săptămânilor de cursuri între cele două semestre.
Pentru a începe cursurile la 1 septembrie, este necesar ca anul școlar să înceapă la 15 august 2020 (anul școlar include și perioadele de vacanțe, în care școlile au totuși activități). Într-un interviu, ministrul Anaisie a explicat că nu se poate pentru că s-ar suprapune cu actualul an școlar, care se termină la 31 august. În mod evident, această suprapunere se poate rezolva prin reorganizarea activităților de la finalul anului școlar curent.
Mai mult, proiectul de ordin prevede încheierea anului școlar următor la 31 august 2021. Deci la anul o luăm de la capăt cu același argument: nu putem începe mai devreme, că se suprapun anii școlari. Un cerc vicios, din care trebuie să ieșim.
Soluția este ca indiferent dacă se acceptă sau nu începerea cursurilor mai devreme în anul școlar 2020-2021, acesta trebuie să se încheie la 15 august 2021, pentru a permite ca măcar pe viitor să existe posibilitatea unei alegeri.
Am inclus toate aceste observații în documentul transmis Ministerului și pe care îl găsiți aici.
Be the first to comment