Susținem introducerea cărții electronice de identitate

Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică proiectul de Ordonanță pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziții privind evidența persoanelor și actele de identitate ale cetățenilor români. Acesta introduce cartea de identitate electronică, începând cu 2021, și reglementează măsurile ce trebuie luate pentru a ajunge acolo.

Utilizarea cărții de identitate electronică este necesară, conform reglementărilor europene, pentru a permite în condiții de siguranță exercitarea dreptului la liberă circulație în interiorul Uniunii Europene. Cu cartea electronică, într-un format standardizat, ne va fi mai ușor să călătorim în alte țări membre UE.

O noutate importantă este că pe cartea de identitate electronică vor fi stocate elementele necesare autentificării la distanță a cetățeanului în relație cu instituțiile publice. Acest lucru va permite accessarea online a unor servicii publice, adică un pas important pentru e-guvernare.

Există opoziție la acest proiect de lege, în principal din partea a două grupuri de interese.

Primul tip de opoziție este cel al unor persoane și organizații preponderent religioase (de diverse credințe). Acestea spun că stocarea electronică a unor date contravine credinței lor. Nu putem avea o discuție rațională plecând de la această obiecție de conștiință, care este pur emoțională. Dar observăm că proiectul de act normativ include posibilitatea de a opta pentru cartea de identitate simplă, din motive de conștiință. Deci problema este rezolvată.

Al doilea tip de opoziție vine din partea furnizorilor privați de servicii de autentificare electronică (semnături electronice). Reuniți într-o asociație a industriei, aceștia spun că propunerea ar distorsiona piața: cetățenii (priviți aici în calitatea lor de consumatori) nu vor mai cumpăra produsele firmelor respective dacă vor primi unul similar, gratuit, de la stat.

Considerăm că acest tip de opoziție nu are obiect. Discutăm aici despre relația dintre cetățean și stat. Nevoia de a avea o semnătură electronică de un anumit tip este generată de stat, care oferă servicii de guvernare electronică condiționate de acest tip de autentificare. Este natural ca statul să ofere și cheia de acces la serviciile de e-guvernare, nu să oblige cetățenii la costuri suplimentare pentru a le accesa. Altfel, s-ar transforma dintr-un serviciu universal într-unul accesibil doar celor ce își permit costurile adiționale.

Proiectul de lege nici nu obligă, nici nu împiedică persoanele private, fizice sau juridice, să utilizeze semnătura electronică de pe cartea de identitate în relațiile dintre ele. Acesta este o altă discuție, colaterală.

Așa cum spuneam, proiectul de act normativ este în dezbatere publică. Pentru că în spațiul public există aceste opinii contrare, pe care le considerăm incorecte, am decis să transmite poziția noastră, de susținere a cărții electronice de identitate, cu utilizare pentru interacțiunea cu instituțiile publice. Astfel, MAI, inițiatorul legii, va lua în considerație toate punctele de vedere.

Vă îndemnăm să transmiteți o opinie similară, prin email, la adresa dgj_transparenta@mai.gov.ro. Astfel putem să echilibrăm influența unor interese particulare, minoritare, pe acest subiect de interes public. De asemenea, puteți participa la dezbaterea publică organizată marți, 21 ianuarie, urmând instrucțiunile de aici.

Formularea acestei opinii a fost posibilă datorită dlui. Andrei Nicoară, care a monitorizat evoluția acestui subiect în ultimii ani și a semnalat nevoia unei participări mai largi la această dezbatere. Îi mulțumim pe această cale.

Photo by Blake Wisz on Unsplash

About Ovidiu Voicu 110 Articles
Ovidiu este membru fondator și director executiv al Centrului pentru Inovare Publică.