Tribunalul București a accelerat înregistrarea partidelor politice

În ultimele zile, Tribunalul București (TB) a accelerat procedurile pentru înscrierea partidelor politice. Exemplul a fost urmat și de Curtea de Apel. Numărul partidelor noi care au dobândit personalitate juridică, deci pot participa la alegeri, a ajuns la 41. Nu putem să nu legăm această evoluție de participarea președintei TB, Laura Andrei, la dezbateri pe aceste teme, inclusiv cea organizată de noi. Este lăudabil că instanța a recepționat criticile și a arătat că se pot găsi soluții. Din păcate, pentru încă pe atâtea grupuri de inițiativă, multe locale, este prea târziu, și nu vor prinde această rundă de alegeri.

Sunt mai multe indicii că evoluția recentă este un răspuns programat la problemele semnalate și nu o întâmplare:

  • Mai multe dosare au primit termene noi, în multe cazuri din oficiu, toate în perioada 25 martie – 5 aprilie. Aproape toate cererile de urgentare au fost acceptate.
  • Instanța a recurs în multe cazuri la citarea părților prin email și telefon, pentru a grăbi procedurile
  • pentru formațiunile care au depus dosare în ultima perioadă, presupunând că dosarele au fost complete, s-au dat termene foarte repede. Astfel, am înregistrat ieri, pe 4 aprilie, primele dosare în care a fost respectat termenul maxim prevăzut în lege de 30 de zile. Cele două partide depuseseră actele pe 9 martie. Unul a fost respins, celălalt admis.
  • Mai mult, cel admis în exemplul de mai sus a fost astăzi, 5 aprilie, înscris și în Registrul Partidelor Politice, deci va putea participa la alegeri. Asta înseamnă că sentințe a fost redactată pe loc și implică și cooperarea Ministerului Public, care a eliberat rapid, dovada că renunță la dreptul de contestare a deciziei. Acest exemplu arată că dacă există voință, chiar se poate.
  • Au fost redactate cu celeritate multe sentințe și comunicate prin diverse mijloace părților. Grefierii care se ocupă de Registrul Partidelor Politice s-au trezit și ei din amorțeală. Ieri și azi au fost înscrise 17 partide în Registru, putând astfel să participe la alegeri.
  • Și Curtea de Apel a acceptat cererile de urgentare și a judecat cu rapiditate. Avem și aici un exemplu de partid care a primit decizia ieri și a fost astăzi înscris în Registru.
  • Din păcate, nu în toate cazurile Ministerul Public a cooperat. Sunt în continuare dosare blocate la Curtea de Apel de recursurile procurorilor și acestea nu au fost urgentate.

Sunt acum 41 de partide noi cu personalitate juridică. Nu toate au obiective strict locale. 34 de dosare au fost respinse definitiv, iar alte 59 de cereri rămân în diverse stadii ale judecății. Între ele, sunt și 10 care au decizii de admitere la TB, dar încă nu li s-a comunicat decizia, pentru a finaliza procedura. Mâine, 6 aprilie, este termenul limită până la care trebuie depuse la BEC siglele, deci tot mâine ar fi termenul până la care noi formațiuni pot fi înregistrate la TB.

Este lăudabil că Tribunalul a reacționat pozitiv și a găsit soluții pentru a urgenta procedurile. Regretăm însă că nu a făcut acest lucru mai din timp.

Mai multe informații despre partide noi

Centrul pentru Inovare Publică monitorizează dinamica apariției noilor partide și aplicarea legii partidelor politice. Puteți vedea aici, cu actualizare zilnică, centralizarea cererilor înregistrate la Tribunalul București.

Periodic, publicăm articole pe această temă. Puteți citi aici toate aceste articole.

Monitorizarea este posibilă cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, prin proiectul „Legea Partidelor Politice : bariere și oportunități”, despre care puteți afla mai multe informații în această pagină. Opiniile exprimate aparțin exclusiv Centrului pentru Inovare Publică.

(Sursa foto: Wikipedia)

About Ovidiu Voicu 114 Articles
Ovidiu este membru fondator și director executiv al Centrului pentru Inovare Publică.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.