Un semn de întrebare privind independența Autorității Electorale

Legea electorală din 2015 a introdus un element de protecție pentru șefii departamentelor AEP: numirea și demiterea acestora se face cu avizul Birourilor Permanente ale celor două Camere. Un proiect de lege transpartinic, votat ieri de Senat, încearcă să anuleze această protecție.

Președintele și vicepreședinții AEP sunt numiți politic. Ei sunt foști membri de partid, deghizați în „independenți”. Șefii de departamente și secretarul general sunt înalți funcționari, apolitici și au această protecție suplimentară. Tot ei sunt membri ai Colegiului AEP, un organism colegial care supervizează politicile instituției.

De la preluarea funcției, actualul președinte al AEP, dl. Mitulețu-Buică de la PSD, a încercat în mod repetat, iar în unele cazuri a și reușit să schimbe din funcții șefi de departamente. Cel mai vizibil caz a fost al șefului departamentului control financiar, în strânsă legătură cu controlul dispus la PSD.

În proiectul de lege menționat, unele prevederi vizează direct schimbarea șefilor de departamente:

  • este reorganizată structura AEP, cu enumerarea departamentelor, ușor diferit față de actualul regulament de funcționare.
  • sunt modficate condițiile de ocupare a funcțiilor de conducere.
  • este practic anulat avizul Birourilor Permanente, care devine consultativ.

Consecința practică este că vor fi selectați noi șefi de departamente, prin concurs organizat de Președintele AEP, care are în mână toată puterea numirii acestora. Ținând cont de antecedentele dlui. Mitulețu-Buică, nu este un semn bun pentru independența arbitrului alegerilor.

Proiectul poate fi încă modificat în Camera Deputaților. Varianta votată de Senat este aici: https://www.senat.ro/Legis/PDF/2020/20L590FS.pdf

About Ovidiu Voicu 114 Articles
Ovidiu este membru fondator și director executiv al Centrului pentru Inovare Publică.