Unde votez? 26 mai: alegeri europene și Referendum

Pe 26 mai 2019 au loc alegerile pentru Parlamentul European și Referendumul pentru Justiție. Pentru ambele scrutinuri, vei vota în aceeași secție de vot. 

Sunt două reguli simple pentru a identifica unde votezi:
– dacă te afli în localitatea de domiciliu, trebuie să mergi la secția la care ești arondat
– dacă te afli în orice altă localitate, inclusiv în străinătate, mergi la orice secție de vot

Intră pe www.registrulelectoral.ro pentru a afla la ce secție ești arondat sau pentru a găsi, pe hartă, unde este cea mai apropiată secție de vot (este pagina oficială a Autorității Electorale, nu te îngrijora că trebuie să introduci CNP: așa ești identificat în baza de date). 

Pentru străinătate, www.votdiaspora.ro te ajută să găsești cea mai apropiată secție de locul în care te afli și cum ajungi la ea.

Infograficul următor sintetizează această informație:

Ce votăm?

La alegerile pentru Parlamentul European, vom desemna cei 32 de reprezentanți ai României în acest for. Participă la alegeri 13 partide politice și 3 candidați independenți.

Dacă nu te-ai decis încă, îți recomandăm să vizitezi www.romania-alege.ro pentru a afla mai multe despre candidați și planurile lor.

La Referendum, vom răspunde cu Da sau Nu la cele două întrebări formulate de Președinte.

Vom primi deci trei buletine de vot: unul pentru alegerea membrilor PE, și două pentru Referendumul pentru Justiție (câte unul pentru fiecare întrebare). Vor fi trei urne, și trebuie să introducem câte un buletin în fiecare urnă. Pentru a ajuta biroul secției de vot, să fim atenți să alegem corect urnele. Dar dacă greșim urna, votul nu va fi anulat.

Cele două întrebări sunt:

Noi vă recomandăm să mergeți să votați Da la ambele întrebări. Am explicat de ce considerăm că este varianta cea mai bună aici:

About Ovidiu Voicu 114 Articles
Ovidiu este membru fondator și director executiv al Centrului pentru Inovare Publică.