Reforma electorală

Am participat activ în perioada 2015-2016, la dezbaterea publică pe marginea reformei electorale. Ulterior, am continuat să monitorizăm aplicarea noii legi a partidelor politice, care a permis înființarea unor noi formațiuni politice cu doar trei membri fondatori. Aceasta a fost principalul progres al reformei și a permis deschiderea scenei politice pentru actori noi.

Permanent, am urmărit activ modificările la legislația electorală și am participat cu propuneri de amendamente și comentarii. Am urmărit organizarea alegerilor și am reacționat, alături de alte organizații  cu mai multe poziții publice, mai ales despre declinul îngrijorător al activității Autorității Electorale Permanente. În anul electoral 2020, am colaborat la realizarea unei cercetări despre așteptările cetățenilor privind alegerile locale.

În perioada 2021-2023, avem o oportunitate unică de a finaliza reforma electorală. Sunt trei ani fără alegeri, timp suficient pentru a pune la punct legislația. Suntem membri fondatori ai Coaliției Cod Electoral Acum! și solicităm adoptarea prin lege a unui Cod Electoral unificat, care să includă regulile de organizare și desfășurare a tuturor scrutinelor din România (alegeri pentru diverse funcții și referendumuri). Astfel, prin reguli comune clar definite, va fi asigurată predictibilitatea și transparența procesului electoral. Codul Electoral unificat va înlocui legile electorale în vigoare, specifice pentru fiecare tip de alegeri.

Date personale în politică

În 2020, alături de colegii de la Asociația pentru Tehnologie și Internet, am explorat modul în care partidele politice colectează și prelucrează date cu caracter personal, într-o serie de evenimente și articole pe această temă.

Partide politice și informații de interes public

În 2021, ne propunem să verificăm modul în care partidele politice care primesc bani din fonduri publice respectă prevederile legislației cu privire la liberul acces la informații de interes public.