Finanțarea partidelor din nou în atenția politicienilor

Pe agenda Parlamentului se află o propunere legislativă pentru modificarea legii finanțării partidelor. Este un proiect rezultat din activitatea Autorității Electorale Permanente, dar neasumat de întreaga coaliție de guvernare, ci doar de PSD.

Propunerea nu rezolvă niciuna dintre principalele probleme semnalate de societatea civilă: creșterea fără măsură a subvențiilor pentru partide; distribuția inechitabilă a subvențiilor între formațiunile politice; lipsa transparenței cheltuirii banilor publici; și relația opacă între partide și mass-media.

Istoricul proiectului de modificare a legii finanțării partidelor politice

Am relatat anul trecut despre dezbaterea publică inițiată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), prin Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale. Proiectul își propunea îmbunătățirea disciplinei financiare și creșterea transparenței utilizării fondurilor din bugetul public.

În cadrul dezbaterii, am transmis numeroase opinii și recomandări, atât de principiu cât și punctuale. Am participat la întâlnirea publică, în ciuda eforturilor AEP de a evita o discuție deschisă (la acel moment, era încă președinte al AEP dl. Mitulețu-Buică, urmărit penal, plagiator etc.), și am susținut amendamentele propuse. Majoritatea au fost ignorate sau respinse de AEP.

Ulterior, AEP a transmis un proiect de lege îmbunătățit (zic ei) către Guvernul României, pentru a fi asumat de acesta ca inițiativă legislativă. Lucrurile s-au blocat aici pe filiera executivă. PNL și premierul Ciucă nu au acceptat proiectul în forma propusă de AEP.

Așa se face că, în aprilie 2023, parlamentarii PSD au preluat proiectul AEP, i-au adus foarte mici corecții, și l-au propus ca inițiativă proprie. Coaliția a refuzat procedura de urgență (s-a opus PNL), deci ritmul este unul foarte scăzut. Abia la finalul lunii iunie proiectul a ajuns în dezbaterea Comisiei Juridice, una din cele două Comisii însărcinate cu elaborarea raportului de respingere sau adoptare. Cu certitudine dezbaterea se va întinde în sesiunea din toamnă și abia apoi va ajunge la Camera Deputaților, care este cameră decizională.

Problemele nerezolvate de proiectul de lege

Cum spuneam, proiectul este aproape identic cu cel propus de AEP. Avem deci pregătite numeroase amendamente și recomandări de îmbunătățire. Iată care sunt principalele probleme ale legii actuale, nerezolvate de proiectul PSD.

  1. Alocarea judicioasă a fondurilor publice pentru partide politice, prin:
    • Scăderea sumei totale alocată ca subvenții, în contextul unei perioade de criză majoră, și ținând cont că partidele oricum nu cheltuie toți banii alocați;
    • Creșterea ponderii sumelor ce sunt alocate pentru performanțele în alegerile locale, astfel încât să fie ajutate și partidele de interes județean sau local care câștigă alegeri (Consiliu Local, Primar);
    • Plafonarea sumelor ce pot fi cheltuite în campaniile electorale la nivelul actual (față de dublarea prevăzută în proiectul de lege);
  2. Creșterea transparenței cheltuirii banilor publici de către partidele politice, prin:
    • Reglementarea unor obligații de raportare directă, către cetățeni, a sumelor cheltuite, similar cu instituțiile publice (dar într-o formă simplificată);
    • Precizarea obligațiilor Autorității Electorale Permanente de a publica pe pagina proprie de Internet rapoartele primite de la partide, precum și propriile constatări din acțiunile de control;
    • Reglementarea unor obligații speciale de raportare a sumelor cheltuite pentru presă și propagandă, în relație cu mass-media, o cerință a cetățenilor și societății civile, dar și o recomandare a organizațiilor internaționale;
  3. Întărirea independenței AEP prin reglementarea mai bună a mecanismului de selecție a directorului general al departamentului de control al finanțării partidelor politice.

Ce urmează

Am pus toate acestea, alături de alte recomandări punctuale pentru îmbunătățirea proiectului de lege, într-un document pe care l-am transmis deja membrilor Comisiei Juridice. Pe 27 iunie, participăm la o primă întâlnire a Comisiei pe această temă.

Este foarte puțin probabil că o decizie va fi luată în sesiunea de primăvară, care se încheie la 30 iunie. Vom continua să urmărim subiectul, și să milităm pentru creșterea transparenței partidelor politice.

About Ovidiu Voicu 114 Articles
Ovidiu este membru fondator și director executiv al Centrului pentru Inovare Publică.