În ultimii ani problema supravegherii a cuprins internetul și viața noastră online. Dar acest fapt a dus, din păcate, la neglijarea altei forme de supraveghere continuă, mult mai veche: cea a spațiului public, a străzilor, parcurilor și locurilor unde interacționăm zi de zi. La începutul anului 2022 am început o cercetare exploratorie despre camerele video din spațiul public românesc, care aduce împreună perspective tehnice, juridice, politice și morale pentru a descoperi implicațiile supravegherii, atât pentru cetățeni, cât și pentru organizații și viața democratică în general.
La întâlnirea de joi, 5 mai, vom prezenta primele date culese și vom încerca să răspundem mai multor întrebări. Care sunt obligațiile autorităților publice, conform legislației, în cazul amplasării camerelor video de supraveghere? Este supravegherea un rău necesar și, dacă da, cum putem avea o supraveghere corectă moral? Care ar fi instrumentele prin care sistemele de supraveghere pot garanta o bună protecție a datelor personale?
Proiectul este implementat de Centrul pentru Inovare Publică (CIP), Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI), Centrul de cercetare în etică aplicată (CCEA). Partener media: Panorama.ro. Finanțator: Open Society Foundations.
Participanți: Cezara Panait (CIP), Bogdan Manolea (ApTI), Ovidiu Voicu (CIP) și Constantin Vică (CCEA).
Evenimentul face parte din seria Dezbaterile CCEA și este organizată de Centrul de Cercetare în Etică Aplicată. Dezbaterea începe la ora 18:00 și durează o oră și jumătate.