Acum mai bine de un an, am constatat că toate partidele politice, finanțate din fonduri publice, încalcă Legea nr. 544/2001 privind liberul accesul la informații de interes public: nici nu publică din oficiu informațiile cerute de lege, nici nu răspund la solicitări de comunicare a lor. După un an și mai multe procese câștigate în instanță… nu s-a schimbat nimic. Da, e o concluzie tristă, și totuși nu renunțăm.
Să recapitulăm
- În februarie 2021, am cerut informații de bază despre cum au folosit, în 2020, bani publici (buget, execuție bugetară, contracte) de la: PSD, PNL, USR, PLUS, PRO, ALDE, PMP, UNPR și AUR. Cu această ocazie, le-am semnalat că nu respectă legea, pentru că nu publică din oficiu astfel de informații pe site-urile proprii.
- Până în mai 2021, după o serie de schimburi de mesaje cu partidele, unul singur, USR, ne-a comunicat informațiile solicitate. Pe toate celelalte le-am chemat în judecată, la Tribunalul București.
- Până în septembrie 2021, PLUS și AUR s-au conformat voluntar solicitării, și ne-au comunicat informațiile cerute. Astfel, procesele au fost închise.
- Până în decembrie 2021, am câștigat, pe fond, toate celelalte procese.
- În toate cazurile în care partidele s-au apărat activ în instanță (PSD, PNL, ALDE), mărul discordiei au fost contractele de servicii: partidele nu vor ca cetățenii să știe care sunt firmele pe care le contractează, în ce scopuri, și cu ce sume.
Unde suntem acum
- Deciziile instanței împotriva PNL, ALDE și PMP au rămas definitive. Niciunul dintre aceste partide nu ne-a comunicat informațiile solicitate. Ar trebui să angajăm un executor judecătoresc și să deschidem noi acțiuni în instanță pentru a le obține. Spre deosebire de acțiunea în baza legii 544/2001, care e scutită de taxă de timbru, executarea implică niște costuri administrative. Probabil vom face asta în cazul PNL, singurul dintre cele 3 partide care mai contează politic.
- UNPR a făcut apel, motivând că nu s-a putut apăra, pentru că a fost citat la o adresă greșită. Apelul se judecă la Curtea de Apel București, iar primul termen este abia în septembrie 2022.
- Motivarea instanței în cazul PSD ne-a fost comunicată abia în mai 2022, la aproape 4 luni de la pronunțare. PSD mai poate încă să facă apel, caz în care ne mutăm la Curtea de Apel București, și probabil mai vorbim la anul.
- Niciunul dintre partide nu și-a actualizat pagina, pentru a publica din oficiu anumite informații, așa cum cere legea.
Pe scurt, pare că nu am rezolvat nimic. După mai bine de un an, partidele care vor să ascundă informații, o fac în continuare. Probabil că după încă un an sau doi, și după costuri cu executarea silită, vom obține prin 2023 informații despre anul 2020.
Am obținut totuși și o mică, dar semnificativă victorie: în mod repetat, instanțele au spus că partidele politice sunt obligate să informeze transparent în legătură cu contractele de bunuri și servicii pe care le încheie.
De ce nu renunțăm?
Nu este nicio altă cale să schimbăm lucrurile. Politicienii contează exact pe acest lucru: că obosim, că ni se face lehamite, că e prea greu. Singura armă ce ne rămâne este consecvența. Trebuie să vorbim despre asta, trebuie să acționăm, trebuie să găsim toate oportunitățile să schimbăm lucrurile.
Am vorbit despre acest subiect cu Europa Liberă și cu RFI România.