Starea democrației

În perioada pandemiei, am monitorizat activ respectarea drepturilor și libertăților în starea de urgență, alături de colegii din Coaliția TamTam: ONG-uri pentru cetățean. Tot în cadrul Coaliției TamTam, am contribuit la redactarea și promovarea unei inițiative pentru îmbunătățirea Legii adunărilor publice, care acum este proiect de lege pe agenda Parlamentului.

Urmărim toate dezbaterile publice și propunerile legislative care vizează accesul la informații de interes public, transparența decizională sau organizarea sectorului non-profit. Vom face acest lucru în continuare.

Am proiectat și vom realiza, în 2021, o cercetare despre percepțiile cu privire la organizațiile civice.

Soluții colaborative (guvernare deschisă la nivel local)

Am sprijinit și vom continua să sprijinim Asociația CIVICA, din Iași, pentru dezvoltarea conceptului și găsirea resurselor pentru Soluții colaborative, un model de participare civică bazat pe design thinking. Un proiect pilot este în implementare, cu participarea Primăriei Iași, în cadrul Planului Local pentru Guvernare Deschisă, la adoptarea căruia am contribuit.

Guvernare deschisă

În ultimii ani, am participat activ la implementarea Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă în România. Am făcut același lucru și în 2020, cu două propuneri pentru Planul Național de Acțiune 2020-2022. Ideile noastre au fost parțial preluate în documentul adoptat ulterior de Guvern. Ne dorim să ne implicăm în implementarea anagajamentelor rezultate.

1 Comment

  1. Salutare,

    Există un compendiu de legislație națională privind guvernarea deschisă, la nivel de administrație locală, UAT? Și mai mult de atât, ce principii din această legislație sunt obligatorii sub regimul sancțiunionării?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.