Cum puteți preveni statul la coada pentru vot la alegerile parlamentare?

În această toamnă vor avea loc alegeri parlamentare și este prima dată când românii din străinătate vor putea utiliza votul prin corespondență sau cere secții de vot în localitatea sau regiunea în care locuiesc. Asta înseamnă că pentru a a vota nu va mai trebui rezervată o întreagă zi pentru a parcurge sute de kilometri sau pentru a sta la coadă. Dar să vedem care sunt pașii care trebuie urmați.

Conform modificărilor aduse de Legea 288/2015 privind votul prin corespondență și modificarea și completarea Legii 208/2015, cetățenii români din afara țării au trei opțiuni pentru a vota:

  1. Votul prin corespondență presupune înscrierea în Registrul Electoral, la rubrica Votul în străinătate, prin completarea cererii și bifarea doar a opțiunii „Votul prin corespondență”. Pe lângă cererea completată, semnată și datată, trebuie să anexați o copie a actului de identitate, și una a actului care demonstrează că aveți reședința în străinătate (pagina din pașaport care atestă domiciliul în străinătate sau dovada reședinței eliberată de statul în care vă aflați). Depuneți cererea și copiile personal, sau le trimiteți prin poștă, la misiunea dimplomatică cea mai apropiată. Apoi așteptați să primiți, tot prin poștă, detaliile referitoare la procedura de vot. Atenție, pentru această opțiune este foarte important să furnizați adresa corectă și completă pentru că de asta depinde dacă vor ajunge sau nu instrucțiunile și buletinele de vot la dumneavoastră!
  2. Și votul la o secție nou înființată la cererea cetățenilor români care locuiesc în regiune presupune înscrierea în Registrul Electoral, la aceeași rubrica Votul în străinătate, prin completarea, semnarea și datarea cererii, dar trebuie aleasă cea de-a doua opțiune „Votul la secția de votare”. După ce ați completat cererea, anexați o copie a actului de identitate, și una a actului care demonstrează că aveți reședința în străinătate (pagina din pașaport care atestă domiciliul în străinătate sau dovada reședinței eliberată de statul în care vă aflați). Apoi depuneți cererea și copiile personal, sau le trimiteți prin poștă, la misiunea dimplomatică cea mai apropiată. Atenție, pentru ca o secție nouă să fie deschisă este nevoie de 100 de cereri dintr-o localitate/regiune, așa că vă încurajăm să vă convingeți rudele, prietenii și cunoștințele cu care ați stat la coadă la ultimele alegeri, să bifeze și ei opțiunea votului la o secție nou înființată la cerere! La final, nu uitați să verificați dacă ați fost în scris în Registrul Electoral.
  3. votul la misiunile diplomatice ale României este opțiunea pe care cetățenii români au avut-o la dispoziție și la alegerile din trecut. Pentru a putea vota la ambasadele sau consulatele României aveți nevoie de un act de identitate românesc și nu este obligatoriu să vă înregistrați în Registrul Electoral.

Atenție! Condiţia pentru a vota în străinătate este să aveţi domiciliul sau reşedinţa în străinătate. Turiştii nu pot vota în străinatate la alegerile parlamentare!

new-piktochart (2) cere-sectie-de-vot-in-strainatate-copy (3)

1 Trackback / Pingback

  1. 2 ore din vară pentru votul din toamnă – Politică fără Bariere

Comments are closed.