Guvernare deschisă: propunerile societății civile

guvernare deschisă

România este membră a inițiativei internaționale Open Government Partnership (OGP). La fiecare doi ani, își asumă prin Planuri Naționale de Acțiune obiective concrete (angajamente) prin care să deschidă guvernarea în România. Următorul plan de acțiune va fi adoptat în iunie 2016.

Centrul pentru Inovare Publică s-a implicat în consultarea publică pe marginea planului de acțiune coordonând un efort comun al societății civile de a propune angajamente, adică de a spune Guvernului cât se poate de concret ce așteptări avem. În prima etapă am cules idei, iar în a doua etapă am dezvoltat, împreună cu partenerii noștri, o bună parte din aceste idei în angajamente.

Au participat la proces peste 200 de persoane, cetățeni neafiliați și reprezentanți ai unor grupuri informale sau organizații non-guvernamentale. Participarea a fost diversă, de la un simplu vot pentru ierarhizarea propunerilor până la redactarea unei prime forme a angajamentelor propuse. Editorii angajamentelor sunt: Centrul pentru Inovare Publică, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Funky Citizens, Societatea Academică din România, Alex Lungu, Asociația Smart City și Fundația Median Research Center.

Propunerile includ 28 de angajamente, dintre care 21 redactate și 7 în stadiu de idee. Acestea sunt grupate în 13 domenii. 16 autorități sau instituții publice sunt așteptate să își asume participarea în cadrul OGP și să coordoneze implementarea unuia sau a mai multor angajamente.

Formal, toate propunerile sunt transmise Guvernului României, în cadrul dezbaterii publice pe marginea noului plan de acțiune și prezentate public în cadrul Săptămânii Guvernării Deschise, pe data de 9 martie 2016. Acest document (click) cuprinde detaliat toate informații și propunerile societății civile. Lista angajamentelor propuse, pe domenii, este la finalul acestui articol.

Reacția așteptată din partea instituțiilor publice vizate include următorii pași:

  • asumare: angajarea participării la OGP a autorităților și instituțiilor vizate, prin conducătorul instituției.
  • responsabilizare: desemnarea unei persoane responsabile cu redactarea și implementarea angajamentelor
  • co-creare: formarea unui grup de lucru cu reprezentanții societății civile interesați de domeniu, care va redacta forma finală a angajamentelor asumate de instituția respectivă
  • adoptare: centralizarea tuturor angajamentelor și adoptarea de către Guvernul României, prin hotărâre de guvern

Urmăriți pagina noastră pentru a afla noutăți despre răspunsurile primite de la autoritățile vizate.

About Ovidiu Voicu 114 Articles
Ovidiu este membru fondator și director executiv al Centrului pentru Inovare Publică.

4 Comments

  1. Conduc o institutie spirituala si de cultura, mai bine-zis o unitate de cult/ biserica. Cum pot sa iau parte la astfel de actiuni/proiecte cand nu ma regasesc in nici o formulare?
    Va multumesc!
    Stima!

  2. Nu se gasesc fisele de inscriere la dezbaterea gazduita de Biblioteca Nationala a Romaniei din data de 23 iunie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.