23 de ONG-uri îi cer Prim-Ministrului Dacian Cioloș deblocarea activității Comitetului Interministerial Coaliția Națională pentru Integrarea Refugiaților

23 de organizații non-guvernamentale active în domeniul migrației și azilului au trimis azi, 10 octombrie 2016, o scrisoare deschisă Prim-Ministrului Dacian Cioloș în care solicită deblocarea activității Coaliției Naționale pentru Integrarea Refugiaților, comunicarea numelui persoanei responsabile de coordonarea comitetului și componența secretariatului tehnic.

La aproape un an de la crearea Comitetului și la o lună de la mutarea coordonării de la Ministerul Muncii, la Cancelaria Prim-Ministrului, instituția nou creată este în continuare nefuncțională.

Organizațiile semnatare atrag atenția asupra lipsei de transparență a activității Comitetului : nu știm cine anume este persoana responsabilă de coordonarea Comitetului și cine face parte din secretariatul tehnic.

ONG-urile solicită modificarea Deciziei nr. 312/2015 de înființare a Comitetului, astfel încât:

  1. la grupurile de lucru să poată participa nu doar miniștri și/ sau secretari de stat, conducători ai autorităților publice locale, ci și personal tehnic din subordinea instituțiilor. Este necesar ca în grupurile de lucru să poată participa și persoane delegate din subordinea instituțiilor desemnate, pentru ca activitatea grupurilor să fie mai flexibilă ;
  1. certificatul ORNISS să nu mai fie un criteriu de participare la grupurile de lucru ale Comitetului. Scopul Comitetului vizează integrarea refugiaților, nu securitatea națională ;
  1. reprezentanții societății civile să fie incluși în grupurile de lucru, nu doar invitați permanenți la lucrările Comitetului.

 

Scrisoarea deschisă a fost inițiată de Centrul pentru Inovare Publică.

În perioada 2016-2021 Centrul pentru Inovare Publică și Fundația pentru o societate deschisă evaluează și monitorizează politicile de integrare ale persoanelor beneficiare de protecție și ale solicitanților de azil, din România, alături de organizații din alte 13 state membre UE, în cadrul proiectului NIEM – Mecanismul de evaluare a sistemului național  de Integrare a persoanelor beneficiare de protecție internațională, finanțat prin Fondul European pentru Azil, Migrație și Integrare.

Proiectul contribuie la crearea unor sisteme de integrare eficiente la nivelul tuturor statelor membre implicate, la creștea gradului de înțelegere și implicare la nivelul instituțiilor naționale responsabile de integrarea refugiaților și a persoanelor beneficiare de protecție internațională, precum și la îmbunătățirea colaborării instituționale între statele implicate în proiect.

[gview file=”http://www.inovarepublica.ro/wp-content/uploads/2016/10/Scrisoare-deschisa-deblocarea-Coalitiei-pentru-Integrarea-Refugiatilor.doc”]

Lista organizațiilor semnatare:

  1. Centrul pentru Inovare Publică
  2. Fundația pentru o societate deschisă
  3. Asociația Română pentru Promovarea Sănătății
  4. Institutul Intercultural Timișoara
  5. Forumul Tinerilor din România
  6. Asociația Social Reminder
  7. Fundația Millenium for Human Rights
  8. Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
  9. Asociația Latina
  10. Asociația Wallahia Transalpina
  11. Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică
  12. Centrul de Informare și Consiliere pentru Străini Brașov
  13. Consiliul de Mediere
  14. Asociația Eleison
  15. Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului, Filiala Cluj
  16. Centrul Cultural European Româno-Panarab
  17. AIDRom – Asociatia Ecumenica a Bisericilor din Romania
  18. ARCA – Romanian Forum for Refugees and Migrants
  19. Fundația Terre des hommes Elveția
  20. Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR)
  21. World Vision România
  22. ADRA România
  23. Fundația pentru Dezvoltarea Popoarelor